Nigel Williams: "Ik hoop op collectieve zelfmoorden"

Stand-up comedian Nigel Williams rekende de voorbije jaren genadeloos af met religie en spirituele verzinsels in zijn show 'Geloof mij'. Ook de zogenaamde doemvoorspelling van de Maya's vindt geen genade in zijn ogen.

jatimmermans

Nigel, in welke ondergrondse bunker schuil jij volgende vrijdag?

"Ik ga gewoon optreden op de Groenplaats. Dit is ongeveer al de zevende keer in mijn leven dat ik het einde van de wereld ga overleven. Als ervaringsdeskundige voel ik me dus nogal sterk. Er is weinig verschil tussen al die bullshitverhalen en religie. Of je nu gelooft dat de wereld zal vergaan op 21/12 en er aliens uit een berg in Zuid-Frankrijk zullen komen of je gelooft dat er in een grot in Lourdes een madam zal verschijnen die eigenlijk al 2.000 jaar dood is, dat is krek hetzelfde. Het is niet wetenschappelijk bewezen en mensen kiézen ervoor om het te geloven. Net zoals de idioten die met een steen in hun broekzak rondlopen omdat ze ervan overtuigd zijn dat die hen zal genezen. Gelukkig is dit soort geloof vrij onschuldig. Mensen beginnen er geen heilige oorlog voor."

Op sommige plaatsen wordt wel gevreesd voor collectieve zelfmoorden.

"Daar hoop ik op! We verliezen er alleen een stelletje dommeriken mee. Die mensen zijn doodvermoeiend om mee te praten. Ik weet nog dat er ooit een stel gelovers op een berg in Spanje is gaan zitten, om te schuilen voor de Apocalyps. Toen er niks gebeurde, zeiden ze dat dat kwam omdat zij samen gebeden hadden voor de redding van de wereld. Zo heb je natuurlijk altijd gelijk."

Helemaal zeker zijn de gelovers ook niet. Er zijn Amerikaanse toeristen die speciaal voor het einde van de wereld naar het Zuid-Franse Bugarach trekken, maar ze hebben wel retourtickets geboekt.

"Terwijl je toch je huis verkoopt en nog snel een hoop mooie vrouwen gaat pakken, als je zeker weet dat het gedaan is? (lacht) Het fijne is dat wij die mensen op 22/12 eens goed kunnen uitlachen. Karen Damen van K3 bijvoorbeeld, die gelooft al die onzin. Ik vind dat we in de nacht na de Apocalyps haar ramen moeten gaan zwart verven: 'Proficiat Karen, je hebt het overleefd'."

Maar stél dat de gelovers toch gelijk hebben…

"Ha! Dat is het goeie eraan: dan kunnen zij ons in elk geval niet meer uitlachen!"

Raf Liekens

Foto Joris Casaer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio