Dit zijn de winnaars van het Sportgala 2012 (fotoalbum)

Tom Boonen, Evi Van Acker, Marieke Vervoort, Jacques Borlée, de Red Lions en Kimmer Coppejans. Dat zijn de zes winnaars die op het Sportgala 2012 in Lint een prijs in ontvangst mochten nemen.

awillems

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) is voor de derde keer in zijn carrière verkozen tot Sportman van het Jaar. De Balenaar, die 658 punten kreeg, haalde het in het jaarlijkse referendum voor tienkamper Hans Van Alphen (423 punten), en collega-wielrenner Philippe Gilbert (403).

Sportvrouw van het jaar is zeilster Evi Van Acker. De 27-jarige uit het Oost-Vlaamse Zaffelare kreeg 827 punten achter haar naam en haalde het zo voor judoka Charline Van Snick (714 punten), en basketbalspeelster Ann Wauters (331).

Marieke Vervoort en Red Lions

Rolstoelatlete Marieke Vervoort is verkozen tot Paralympiër van het Jaar. De 33-jarige Vervoort haalde het onder de Belgische beroepssportjournalisten met 505 punten van amazone Michèle George (433 punten). Handbiker Wim Decleir (149), de winnaar van vorig jaar, moest deze keer vrede nemen met de derde plaats. Achtvoudig Sportvrouw van het Jaar Kim Clijsters overhandigde de trofee.

De Belgische nationale mannenhockeyploeg Red Lions mogen vanaf nu prijken met de titel Ploeg van het Jaar. Ze kregen 441 punten achter hun naam en haalden het zo van de 4x400m aflossingsploeg bij de mannen (263 punten). De 4x100m aflossingsploeg in het zwemmen, op de Spelen nog goed voor een finaleplaats, werd derde met 186 punten.

Jacques Borlée en Kimmer Coppejans

Atletiekcoach Jacques Borlée is voor de tweede opeenvolgende keer verkozen tot Coach van het Jaar. De trainer van zijn kinderen Jonathan, Kevin, Olivia en Dylan en van de succesvolle 4x400meter-ploeg kreeg 217 punten en haalde het zo van Carlo Bomans (192 punten) en volleycoach Vital Heynen (169).

Tennisser Kimmer Coppejans ten slotte mag de prijs van Beloftevolle Jongere van het Jaar mee naar huis nemen. De 18-jarige Coppejans kreeg liefst 394 stemmen achter zijn naam en haalde het van basketbalspeelster Emma Meesseman (174 punten) en judoka Lola Mansour (139).