Drietand Vadderik is verdwenen

Onbekenden hebben de glazen drietand uit de handen van het standbeeld van Vadderik, het symbool van de Mechelse Veemarkt, gestolen.

Sven Van Haezendonck

Het is de bekende stadsgids Marcel Kocken (77 ), een buurtbewoner, die de opmerkte dat de drietand verdwenen is. "Vadderik heeft al een bewogen leven achter de rug. Het werd op het plein al minstens vier keer verplaatst. Het is het meest 'bewegende' beeld van Mechelen. En nu amputeren ze hem nog, want die drietand, die hoort er bij", zegt hij. Het standbeeld Vadderik (of 'Vadsigaard') hoort bij een monumentale waterpomp uit de 18de eeuw. "De naam verwijst naar de luiaard die nog liever van honger omkwam dan zich te bukken om de broden te eten waar hij op zat. Dit Neptunusbeeld was bedoeld als sierstuk boven de waterpomp die in 1718 aangelegd werd", licht de gids toe.

Marcel Kocken: "Het is zielig dat mensen zich bezighouden met zo'n dingen te stelen. Daar kan ik echt niet inkomen. Ik had al twee weken in de gaten dat Vadderik er bij zat zonder drietand. Ik dacht eerst dat hij in herstelling was of dat ze hem weggenomen hadden om te poetsen", stelt hij. Schepen van Cultuur Frank Nobels (m+) valt uit de lucht. "U overvalt me hiermee. Ik heb onze stadsdiensten in de struiken rond het beeld nog extra laten zoeken, maar de drietand is spijtig genoeg verdwenen, mogelijk gestolen", reageert hij.

Vadderik heeft jaren zonder zijn oorspronkelijke drietand op het plein gestaan. "In 2005 hebben we het beeld moeten verplaatsen voor de heraanleg van het plein. Dat was de gelegenheid om een nieuwe drietand, bijna volledig in glas, te laten maken door het Instituut voor Kunstambachten. Als het een koperen drietand was geweest, dan konden we nog spreken van een gerichte diefstal. Maar wie kruipt er nu zes meter hoog om dat glazen ding te stelen? We gaan nog even afwachten, misschien is er een goede ziel die dit leest en er meer van weet. Horen we niets, dan laten we zeker een nieuw exemplaar maken", vertelt Nobels.

LDN, SVH

Foto Joris Herregods

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio