Mechels verzet tegen verkoop Belfius-collectie

Mechels verzet tegen verkoop Belfius-collectie

Mechels verzet tegen verkoop Belfius-collectie

Print
Mechelen - De stad Mechelen schaart zich achter het verzet om een gedeelte van de Belfius-collectie te verkopen. "We zijn bereid om mee te participeren in een stichting", zegt cultuurschepen Frank Nobels. Tot de collectie van de bank behoort onder andere werk van Rik Wouters.
De collectie is een van de rijkste privéverzamelingen van het land. "Het zou erg jammer zijn als die werken naar het buitenland zouden verhuizen. Dat moeten wij met alle mogelijke middelen voorkomen", geeft Nobels aan. Onder de stukken bevinden zich heel wat werken van Rik Wouters, de beeldhouwer en kunstschilder die in 1884 in de Dijlestad geboren werd. Voorlopig heeft de financiële instelling alleen plannen om haar oude kunst van de hand te doen, maar Mechelen wil op veilig spelen. "Je weet maar nooit, en dan kunnen wij beter kort op de bal spelen", stelt schepen Nobels (m+).

Museum

Rik Wouters wordt tegenwoordig genoemd als een van de grootste kunstenaars uit de Mechelse geschiedenis. En daar zet het stadsbestuur sinds enige tijd zwaar op in. Zo is het Schepenhuis ondertussen al anderhalf jaar tijdelijk ingericht als museum over Rik Wouters, met uitgeleende stukken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Op termijn koestert de stad plannen om een permanent museum over Wouters uit te bouwen in de Minderbroederskerk van het huidige Cultuurcentrum.

In 2016 plant Mechelen ook een grote tentoonstelling over Rik Wouters en impressionistische tijdgenoten zoals Cézanne en Monet. Dan is het namelijk 100 jaar geleden dat Wouters overleed. "En daar zouden beeldhouwwerken zoals Het zotte geweld en het zelfportret dat Rik Wouters maakte van zijn vriend Ernest Wijnants, ook een Mechelaar overigens, mooi in passen", geeft Frank Nobels aan. Concreet voelt de schepen wel wat voor het idee dat voormalig Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (sp.a) heeft geopperd.

Volwaardig

Nobels: "Ik vind het alleszins geen slecht idee om de Belfius-collectie onder te brengen in een stichting. Met de stad Mechelen zijn we zeker bereid om daarin te participeren. Zo kunnen wij de werken van Wouters in bruikleen tentoonstellen voor een groter publiek. Er zijn trouwens al privéverzamelaars die ons hebben laten weten dat ze willen meewerken aan een volwaardig museum."

De schepen krijgt op zijn beurt de steun van burgemeester Bart Somers (Open Vld). "De aankoop van vele van die werken dateert nog uit de periode van het Gemeentekrediet. In feite zijn ze dus publiek bezit. En het klopt dat wij mee willen nadenken over oplossing voor dat erfgoed. Evident dat wij graag hebben dat de kunst van Wouters in onze stad wordt getoond", zegt hij.

www.rikwouters.be SVH

Foto Belga

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio