1 / 5

Cultuurprijs 2012

CC de Werft werd op vrijdag 14 december 2012 ingepalmd door de Cultuurraad om heel wat cultuurliefhebbers in de bloemetjes te zetten.

Marc Leysen

Voor de cultuurprijs van de verenigingen waren de Koninklijke Katholieke Harmonie Jonge Wacht Larum en Conamus, de Geelse Kunstkring en de Geelse fotogroep '71 genomineerd.

Winnaar was Katholieke Harmonie Jonge Wacht Larum en Conamus.

Trio Gorik Goris, Jos Rathé en Geert Vandecruys, Agathocles en Johan Jacobs waren genomineerd voor cultuurprijs persoon.

Winnaar was het trio Goris, Rathé en Vandecruys.

Cultuurpersoon lange loopbaan werd Chris De Maeyer.

De publieksprijs ging uit naar Katholieke Harmonie Jonge Wacht Larum en Conamus.

Eervolle vermeldingen kregen ook de Socialistische Harmonie Vooruit, de Meifeesten van Sint - Amands, Open Kerkendag Bel, Holven pakt uit en de Centrum Harmonie.

Ook uittredend schepen van Cultuur, Nadine Laeremans werd hartelijk bedankt en in de bloemetjes gezet. Zij kijkt dankbaar en tevreden terug op de voorbije zes jaar.

Katholieke Harmonie Jonge Wacht Larum en Conamus brachten samen de cantate van Raf Belmans. Dit werk werd in 1983 speciaal voor de Larumse Harmonie geschreven maar bleef 28 jaar in de schuif liggen. Conamus en de Harmonie brachten in 2011 op een voortreffelijke manier het Cantate van Raf Belmans.

Gorik Goris, Jos Rathé en Geert Vandecruys werkten liefst zes jaar aan het geschiedkundige pareltje 'de Duitsers kwamen niet'. Op een receptie, waar de heren toevallig waren, werd hun interesse geprikkeld over het bestaan van een Geels Jodenregister met 77 namen. In hun boek zoeken ze uit waarom de Duitsers de Joodse OPZ patiënten niet deporteerden. Hun opzoekingswerk leverde genoeg stof voor nog een boek. We kijken er al naar uit.

Chris De Maeyer, dirigente van het koor Vocaal Ensemble, krijgt de Prijs voor haar loopbaan. Deze muzikale dame had drie koren onder haar hoede. Op zondag 16 december brengt het Vocaal Ensemble 'the Messiah' als 25 jaar jubileumconcert in de Sint-Dimpnakerk. De Maeyer kon wegens generale repetitie niet aanwezig zijn maar verraste ons met een opgenomen interview.

De avond werd vlot aan elkaar gepraat door presentatrice Lieselot Vandecruys en muzikaal opgefleurd door de muziekacademie. Alle cultuurliefhebbers werden nog getrakteerd op een gezellige receptie.

Marc Leysen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio