Politie heeft "overtuigend" bewijsmateriaal over motief schutter

Adam Lanza, de twintigjarige man die twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot in Connecticut, drong de basisschool Sandy Hook met geweld binnen, zo heeft een politieofficier zaterdag aan verslaggevers gezegd. De politie zou ook "zeer overtuigend" bewijsmateriaal hebben gevonden die vragen over het motief van de schutter zouden kunnen beantwoorden. Wat die bewijzen zijn, of het mogelijke motief, wordt nog niet bekendgemaakt.

fvangarderen

Lanza heeft tijdens zijn moordpartij de basisschool Sandy Hook in Newtown 12 meisjes, 8 jongens en 6 vrouwen doodgeschoten. De slachtoffers zijn tussen 6 en 56 jaar oud.

De twintig kinderen die werden neergeschoten, waren allen 6 of 7 jaar oud. De schutter zelf werd na de schietpartij ter plaatse dood aangetroffen. Vermoedelijk pleegde hij zelfmoord. Vooraleer hij naar de school trok, had hij thuis eerst zijn moeder doodgeschoten.

"Adam was een vreemd kind"

Intussen raakt er ook meer informatie over de dader zelf bekend.

Zo groeide Adam Lanza met zijn 24-jarige broer Ryan in het stadje Newtown, waar de schietpartij plaatsvond, op maar liet hij er nauwelijks sporen na. Blijkbaar had hij geen Facebookpagina. "In de omgang met anderen was het een vreemd kind", zei een buurvrouw, Beth Israel. "Hij was een eenzaat. Ik weet niet wie zijn vrienden waren." Haar dochter Alex vertelde over de jongeman dat hij niet kon stilzitten en "onwennig was als je hem aankeek".

Zijn ouders scheidden in 2008. Zijn vader Peter, directeur van een belastingadviesbedrijf, verliet de stad en hertrouwde onlangs. Blijkbaar had de jongeman weinig contact met hem.

Sommige van zijn vroegere schoolmakkers vertelden aan de New York Times dat hij nooit praatte en dat hen gezegd was dat hij aan het syndroom van Asperger leed, een vorm van autisme die zich uit in moeilijkheden in de sociale omgang. "Als je hem aankeek, zag je niet de minste emotie op zijn gezicht", zei een van hen.

Lees ook: "Dader doodde eerst moeder"

Lees ook: Alle slachtoffers van schietpartij geïdentificeerd

Lees ook: Paus drukt verdriet uit over "onzinnige tragedie"

Lees ook: Schietpartij Connecticut: Vlamingen in VS reageren (video)

Belga

Foto: AFP

Nu in het nieuws