Operatie Innesto moet CD&V inhoudelijk vernieuwen

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft zaterdag in Heverlee de aftrap gegeven voor de inhoudelijke vernieuwing van zijn partij. Onder de naam "Operatie Innesto" zullen een dertigtal leden van binnen en buiten de partij nadenken over de veranderingen in de maatschappij en de inhoudelijke vernieuwing van CD&V. Het werk van de Innesto-groep moet uitmonden in een visienota en finaal in een partijcongres in 2013.

fvangarderen

Vlak voor de voorbije gemeenteraadsverkiezingen deed CD&V-voorzitter Beke zowel binnen als buiten de partij heel wat wenkbrauwen fronsen met zijn uitspraak dat zijn partij een verhaal miste. Hij beloofde toen na de verkiezingen werk te zullen maken van de invulling van dat verhaal.

Dat moet nu gebeuren met Operatie Innesto. Innesto is een term uit de wijbouw waarbij jonge scheuten worden geënt op bestaande stronken. "Dat symboliseert onze bedoeling. Nieuwe sporen uitzetten vertrekkende vanuit de bestaande ideologische wortels", legt Beke uit.

Bedoeling is ook dat er wordt voortgebouwd op het rapport-Verherstraeten en de eerdere inhoudelijke denkoefeningen van Rik Torfs en Inge Vervotte.

Kabouter Plop

De Innesto-groep bestaat uit mensen van binnen en buiten de partij. Weinig grote namen, maar vooral lokale mandatarissen, kabinetsmedewerkers, jongeren, enz... Het gaat onder meer om Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi, en Walter De Donder (Kabouter Plop), burgemeester in Affligem. Maar ook Felix De Clerck, zoon van Stefaan De Clerck en bezieler van de SHAME-betoging, en Caroline Ven van ondernemersplatform VKW zullen mee brainstormen.

Het werk van de Innesto-groep moet uitmonden in een visienota. In oktober 2013 volgt dan een ideologisch congres. Dat congres is meteen de opstap naar de stembusgang van 2014. Volgens Beke is het de bedoeling dat Vlaams minister-president Kris Peeters bij die stembusgang de centrale figuur wordt voor de CD&V.

Belga

Foto: PN

MEER OVER CD&V