Asielcentrum bedankt buren en leveranciers

Het doek is definitief gevallen over het asielcentrum dat twee jaar geleden werd ingericht op het militair domein langs het Geeneinde in Weelde. De medewerkers van het centrum organiseerden vrijdag een afscheidsreceptie voor alle leveranciers en buurtbewoners.

Van Beurden Kathleen

Mies Boermans (27) is één van de Rode Kruis-medewerkers die sinds het prille begin in januari 2011 in het centrum heeft gewerkt. "In het begin deed ik logistieke taken, daarna administratief werk", vertelt Mies. "Ik vind het best jammer dat het centrum nu sluit, ik had hier graag nog wat langer blijven werken." Het asielcentrum zorgde voor heel wat extra werkgelegenheid in Weelde. In de eerste helft van 2011, toen er nog 512 asielzoekers verbleven, werkten er zo’n vijftig personeelsleden. Naar het einde toe waren er dat nog ongeveer dertig. "De voorbije maanden hebben sommige collega’s een nieuwe job gevonden, maar ik ben nog aan het solliciteren", zegt Mies.

An Van Gils (26) werkt als apotheekassistente bij apotheker Wendelen. Samen met haar baas is ook zij uitgenodigd op de afscheidsreceptie van het Rode Kruis. "Wij hebben twee jaar lang medicatie geleverd aan het asielcentrum", legt An uit. "Die ging ik daar drie keer per week persoonlijk afleveren. In het begin verliep dat wat stroef omdat het centrum nog volop aan het opstarten was, maar de contacten met de dokters en medisch assistenten van het centrum vlotten al snel. Op de duur leerde ik ook sommige bewoners wat beter kennen. Ik kwam telkens op hetzelfde uur langs en sommige bewoners stonden me zelfs aan de poort op te wachten om een babbeltje te doen."

Paul Van Beek (52) en zijn vrouw Mia Porto-Carrero (49) wonen aan het Geeneinde, twee huizen naast de site waar het asielcentrum was. "Wij hebben de voorbije twee jaar helemaal geen overlast gehad", zegt Mia. "Eigenlijk merkten we er weinig van, behalve dan de vele voetgangers die naar de supermarkt of naar het centrum wandelden. In het begin waren we wel bang dat er meer overlast zou komen, omdat er zoveel over gepraat werd. Gelukkig was die angst ongegrond. Ons zou het niet veel uitgemaakt hebben als het centrum nog wat langer was open gebleven."

Kathleen VAN BEURDEN

Foto Mia Uydens

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio