Met gratis brownie wijzen op gevaren schulden

Jongeren trappen nog te snel in een financiële val en kunnen daarbij veel schulden maken. Tijdens een ludieke actie met een kar vol brownies wordt in Mechelen op die gevaren gewezen.

Sven Van Haezendonck

Het initiatief gaat uit van het Mechelse OCMW en het Jongeren Advies Centrum Mechelen (JAC) die de jeugd willen sensibiliseren rond schulden en het voorkomen ervan. "Steeds meer jongeren, ook in Mechelen, krijgen te maken met financiële problemen. We willen ze bewust maken dat snelle beslissingen soms grote financiële gevolgen hebben", zeggen Els Vandenbempt (OCMW) en Stéphanie Niesink (JAC).

De actievoerders bieden de jongeren gratis een brownie aan. Ze moeten enkel hun naam en handtekening op een formulier te zetten. Niesink: "Nadien wijzen wij de jongeren op de kleine lettertjes. Hierin staat dat, wanneer ze de brownie aanvaarden, ze zich engageren om maandelijks 50 euro te storten aan het JAC of het OCMW, en dit een jaar lang. Jongeren tekenen onmiddellijk, maar ze schrikken als ze op de gevolgen worden gewezen."

De dienst Schuldbemiddeling van het OCMW ziet regelmatig jongeren met een opeenstapeling van schulden. Exacte cijfers zijn er niet. In de registratiegegevens voor de regio Mechelen gaat twee procent van de vragen of problemen van jongeren over financiële zaken. Zo'n 11 procent van de problemen hebben te maken met huisvesting, wonen, huurproblemen, uithuiszetting en dakloos worden.

"Eigenlijk kunnen we zeggen dat 17 procent van de vragen die we krijgen, zowel op het OCMW als op het JAC, gerelateerd zijn aan financiën", vertelt Stéphanie Niesink.

LDN

Foto Joris Herregods

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio