1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Twintig kinderen gedood bij schietpartij in Amerikaanse basisschool

Een schietpartij in de Sandy Hook Elementary School in het Amerikaanse Newtown (Connecticut), op zo'n 128 kilometer van New York, heeft aan minstens 27 mensen het leven gekost, onder wie 20 kinderen en 6 volwassen. Er raakte slechts 1 persoon gewond. Ook de dader, de twintigjarige Adam Lanza, kwam om het leven. Hij was de zoon van één van de leerkrachten. Zijn vriendin en een andere vriend zijn vermist.

tmas

Volgens getuigen startte de schietpartij in de hal van het gebouw. De dader is eerst naar het bureau van de directrice gegaan. Zij heeft hem binnengelaten omdat ze hem herkende als de zoon van een leerkracht. Daarop heeft hij haar neergeschoten. Nadien werden er veel schoten gelost in twee kleuterklasjes, dat waarvan de moeder van de schutter de leerkracht was en een ander. Volgens verschillende bronnen schoot de man elk kindje gericht dood. De ouders van de slachtoffertjes worden door de politie opgevangen.

De moeder was echter niet in het klasje aanwezig, in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld. Haar lichaam werd gevonden in haar huis in Newtown. Dat meldt CNN. De schutter heeft eerst zijn moeder gedood en is daarna doorgereden naar de school om er een bloedbad aan te richten.

Bezorgde ouders

Achttien kinderen zijn ter plaatse doodverklaard, twee overleden in het ziekenhuis. Alle 6 volwassenen, waaronder de directrice en de psycholoog van de school, overleden ter plaatse.

Intussen troepten bezorgde ouders samen aan het schoolgebouw. "Kinderen kwamen bloedend naar buiten", vertelde een moeder aan nieuwszender CNN.

Schutter dood

De autoriteiten bevestigen dat Adam Lanza dood is. Hij heeft zich na de schietpartij van het leven beroofd. De politieagenten die ter plaatse kwamen, losten geen schot. De politie vond in en rond de school 3 wapens. Volgens de New York Times was de moeder van de man de eigenares van de wapens.

De twintigjarige Lanza groeide op in Newtown. Volgens ex-klasgenoten was hij vroeger een intelligente, introverte en nerveuze jongen. Enkele Amerikaanse media melden dat hij autistisch zou zijn, maar dat is nog niet bevestigd. Over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid.

Identiteitskaart broer Ryan

De politie ondervroeg ook zijn broer Ryan en zijn vader. Zij zouden allebei niets met de schietpartij hebben te maken. Adam Lanza had vreemd genoeg de identiteitskaart van zijn broer Ryan op zak, vandaar dat er een tijdje onzekerheid was over de identiteit van de dader.

"Bijzonder tragisch"

De Amerikaanse president Barack Obama betuigde intussen zijn medeleven. "We doen er alles aan om de hulpdiensten te helpen bij deze bijzonder tragische gebeurtenis", aldus Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis.

Op de school zitten meer dan 600 kinderen, allemaal tussen vijf en 10 jaar oud. Alle scholen in de omgeving werden uit voorzorg afgesloten. "Intussen is alles veilig", zegt Luitenant Paul Vance van de politie van Connecticut.


Woont u in de buurt van Connecticut of kent u iemand die er woont? Laat het ons snel weten via hier@reageren.be . Vergeet zeker uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.

Bekijk ook de reportage van vtm:

Lees ook: Di Rupo en Reynders betuigen medeleven En: "Veronderstelde dader doodde ook zijn broer" En: Geëmotioneerde Obama pinkt traan weg

Foto AFP, Reuters