Kamer keurt strafverzwaring voor homofoob geweld unaniem goed

De Kamer heeft gisteravond unaniem het wetsontwerp goedgekeurd waardoor de straffen voor homofoob geweld verdubbelen. De oppositie (N-VA, Vlaams Belang en Groenen) stemde mee met de meerderheid voor de strafverzwaring. Maar Bert Schoofs (VB), die in de Kamercommssie Justitie voor het ontwerp stemde, onthield zich gisteren.

jdewit

De maximumstraffen voor homofoob geweld verdubbelen door dit ontwerp. Maar als de maximumstraf vijf jaar of meer is, komt er telkens vijf jaar bij. Een straf van 20 jaar komt op 30 jaar.

Het ontwerp geldt niet alleen voor homofoob geweld, maar voor alle discriminerend geweld: dus ook racistisch en seksistisch geweld of geweld tegen bejaarden omdat ze bejaard zijn. Bovendien wordt geweld tegen transgenders toegevoegd aan de groepen tegen wie discriminerend geweld kan worden gebruikt.

Ook de geldboetes worden verdubbeld met een maximum van 500 euro (X 6). In 2003 waren de minimumstraffen al verdubbeld, maar dat wordt weer afgeschaft.

Het wetsontwerp van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) kwam er naar aanleiding van de homofobe moord op Ihsane Jarfi (32). Zijn lijk werd op 29 april door wandelaars in Hoei gevonden en onderzoek wees uit dat de vier daders hadden gehandeld uit homohaat.

Schoofs

Merkwaardig genoeg onthield Bert Schoofs (VB) zich gisteren, terwijl hij in de Kamercommissie Justitie nog voor de wet had gestemd. Schoofs: "In de Kamercommissie Justitie zit ik alleen. Daar verdedig ik de visie van mijn partij, het VB. En die is voor deze wet. Maar in de plenaire vergadering mocht ik mijn persoonlijke bedenkingen uiten en heb ik mij om vier redenen onthouden".

Welke zijn dat?

"1. Had men Marion Van San tien jaar geleden haar onderzoek over de relatie allochtonen en criminaliteit grondig laten doen en er rekening mee gehouden, dan was deze wet niet nodig geweest. Men moet durven zeggen dat vooral islamitische jongens de daders van homofoob geweld zijn."

"2. Het is zeer positief dat deze wet vertrekt vanuit de visie van het slachtoffer, maar ze creëert een nieuwe discriminatie tussen slachtoffers zelf: daders die niet willen discrimineren worden nu maar half zo zwaar gestraft dan andere daders. Vermoedelijk zullen slachtoffers van daders die niet willen discrimineren ook een lagere morele schadevergoeding krijgen. En dat vind ik niet correct."

"3. Deze wet zal in het hoofd van de dader moeten kijken: had hij een discriminerend motief of niet? En dat zal moeilijk te bewijzen zijn."

"4. En tenslotte: het is pure symboolwetgeving."

Volgende week stemt de Senaat de nieuwe wet.

Lees ook: Ontwerp-Turtelboom verdubbelt straffen voor homofoob geweld

Homofoob geweld: feiten, oorzaken en remedies

JDW

Foto (PN) Na de moord op Ishane Jarfi werd er in Luik een betoging tegen homofobie georganiseerd.

Vastgoed

Jobs in de regio