Hulpverleners wisten niets van dode kinderen Diest

De hulpverleners die als eerste ter plaatse kwamen na het vermoedelijke gezinsdrama in Molenstede, bij Diest, waren een uur bezig met de moeder zonder te weten dat er in het huis nog drie stervende of dode kinderen in hun bedje liggen. De drie werden pas twee uur na de eerste noodoproep gevonden door hun oudste broer. Dat bevestigde Erik Pouders, algemeen directeur van het AZ in Diest, donderdagavond aan vtm.

ikerremans

"Er is woensdagmorgen een oproep binnengekomen voor een vrouw met een epileptische aanval", deed Pouders het verhaal. "Alle symptomen wezen ook in die richting. De voorgeschiedenis van de vrouw was ook gekend. Dus er was ook geen enkele reden om te vermoeden dat er iets anders aan de hand zou zijn geweest op dat moment."

Achteraf bleek dan dat er boven nog drie slachtoffers lagen, aldus nog Pouders. "Op het moment van de eerste interventie is door de buurvrouw wel geverifieerd waar de kinderen waren. Zij dacht dat ze sliepen, zij heeft ze zien slapen, maar achteraf is jammer genoeg gebleken dat het erger was."

Volgens vtm verdoofde de moeder eerst haar drie jongste kinderen met medicijnen. Ze legde ze na het ontbijt in bed en verstikte ze met lachgas. Nadien trok de vrouw naar de benedenverdieping, vermoedelijk om ook de oudste twee kinderen om het leven te brengen. Maar op dat moment werd ze hysterisch.

De oudste kinderen lieten rond 11.30 uur de hulpdiensten komen voor hun moeder. Die waren ruim een uur met de vrouw bezig. Pas nadat de hulpverleners met de moeder vetrokken waren, ontdekte de oudste zoon de lichamen van zijn broertjes en zijn zusje. Om 13.30 uur kreeg de noodcentrale een nieuwe oproep voor hetzelfde adres, ditmaal voor de drie kinderen.

Ook het medisch team is er het hart van in. "Het team heeft het er uiteraard niet gemakkelijk mee, maar wij doen daar de nodige moeite voor zodat ook zij kunnen ventileren. We gaan hen een uitgebreide debriefing met psychologische ondersteuning geven", aldus nog de algemeen directeur van het AZ in Diest.

Tot overmaat van ramp was hetzelfde MUG-team 's avonds nog betrokken bij een dodelijk verkeersongeval.

Lees ook: Parket communiceert niet meer over gezinsdrama

MEER OVER Diest

Nu in het nieuws