Debat over akkoord Plantentuin Meise zorgt voor vuurwerk

Het ontwerpakkoord over de Plantenuin van Meise heeft in het Vlaams Parlement tot uiteenlopende reacties geleid, gaande van euforie tot depressie. Vlaams minister-president Kris Peeters herhaalde dat de Plantentuin na 11 jaar getouwtrek een Vlaamse instelling wordt, dat er afspraken zijn gemaakt over het personeel, maar ook dat er nog veel werk op de plank ligt en dat het geld gaat kosten. Hoeveel is echter nog niet duidelijk.

jrosquin

Na 11 jaar geruzie bereikten de Vlaamse en de Franse gemeenschap afgelopen vrijdag een akkoord over de Nationale Plantentuin van Meise.

Vlaams minister-president Peeters kreeg in het Vlaams Parlement een hele resem vragen over het akkoord. "Hoe wil Vlaanderen de heropbouw van de plantentuin aanpakken en hoeveel gaat Vlaanderen investeren", vroeg Else De Wachter (sp.a).

'Absurd Belgisch akkoord'

Joris Van Hauthem (VB) sprak van een "absurd" Belgisch akkoord en Mark Demesmaeker (N-VA) vroeg om extra duidelijkheid rond de blijvende invloed van de Franse gemeenschap. Christian Van Eyken (UF) vroeg dan weer naar de garanties voor de Franstalige wetenschappers die werken voor de Plantentuin.

Minister-president Peeters benadrukte dat de Plantentuin een Vlaamse instelling wordt, dat het patrimonium (o.a. de planten) in bruikleen wordt gegeven aan Vlaanderen, dat er twee vertegenwoordigers van de Franse Gemeenschap zullen zetelen in de raad van bestuur en dat er afspraken zijn gemaakt rond het personeel en de onderzoekers.

Peeters erkende dat er "nog een lange weg te gaan" is, maar hoopt dat het akkoord nog deze legislatuur volledig kan uitgewerkt worden. Hoeveel Vlaanderen in de heropbouw van de Plantentuin zal investeren, kon Peeters nog niet zeggen. "Maar het is de bedoeling de Plantentuin terug de uitstraling te geven die ze verdient", klonk het.

Van Rompuy euforisch

Terwijl LDD'er Boudewijn Bouckaert zei dat hij "depressief" werd van het bereikte akkoord, toonde CD&V'er Eric Van Rompuy zich "euforisch". Van Rompuy stoorde zich ook aan de "verzuurde" reacties van Vlaams Belang en N-VA. Een opmerking die bij N-VA'er Mark Demesmaeker in het verkeerde keelgat schoot. "De Franstaligen hebben 11 jaar een verrottingsstrategie gebuikt. Kijk maar naar het vermolmde hout van de collectieserres, kijk naar het betonrot in sommige gebouwen, kijk naar de schimmels in sommige gebouwen. Na elf jaar worden wij nog eens bijkomend op kosten gejaagd. Wij betalen als Vlamingen in België altijd drie keer. En dan bent u euforisch? Mijnheer Van Rompuy, u bent op den duur een verzuurde karikatuur van uzelf", aldus Demesmaeker.

Foto: Belga plantentuin Meise

Vastgoed

Jobs in de regio