De Block: "Criminelen worden wel uitgezet"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is niet opgezet met de kritiek van de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) op haar beleid. "Ruzie maken in de pers heeft nog nooit tot resultaten geleid", zei ze woensdag in een korte reactie. De Block erkent dat de uitwijzing van delinquenten beter kan, maar wil niet dat de regels daardoor voor anderen niet worden toegepast. Dat zou collectieve regularisatie zijn, klinkt het. "En daar is vandaag niemand voor."

ikerremans

Termont haalde woensdag hard uit naar het beleid van De Block. "Kinderen zonder papieren worden van de schoolbanken geplukt en op het vliegtuig gezet, maar gangsters blijven vrij rondlopen", hekelde hij.

"Criminelen worden vandaag wel degelijk uitgezet", reageert De Block per brief aan Termont, waarin ze toegeeft dat er "nog werk voor de boeg" is als het gaat om de uitwijzing van criminelen. Dat mag voor De Block echter niet betekenen dat de terugkeer van anderen moet worden gestopt.

En-en-verhaal

Voor de staatssecretaris is het immers een en-en-verhaal. "Ofwel spreken we democratische regels af, en wie niet mag blijven, moet ook vertrekken. Ofwel passen we die regels gewoon niet toe, op basis van willekeurige criteria. Bijvoorbeeld of een geval de pers haalt of niet. Of moet een gezin dat niet mag blijven dan niet vertrekken? Wie dat bepleit, bepleit een collectieve regularisatie. En daar is vandaag niemand voor."

De staatssecretaris toont begrip voor de emoties in specifieke dossiers, maar wijst Termont er op "dat het niet veel zin (heeft) om over complexe materies simplistische en kromme vergelijkingen te maken in de media". "Het regeerakkoord dat onze beide partijen sloten, stelt dat dit een prioriteit is", merkt ze nog fijntjes op. "Dat doe ik ook in de praktijk."

Afsluiten doet De Block met een oproep tot samenwerking. "Ik vind dat constructiever en vooral effectiever dan het doen van grote verklaringen in de pers die de toets van de realiteit moeilijk doorstaan. Want zo gaan we het vertrouwen van de burger niet herstellen."

Lees ook: "Maggie De Block viseert liever gezinnen dan gangsters"

Foto AFP

MEER OVER Daniël Termont