De Wever I verdeelt Vlaams Belang

Het Vlaams Belang blaast warm en koud over het nieuwe Antwerpse bestuursakkoord. Filip Dewinter is niet onder de indruk en noemt het “wollig en onduidelijk”. Gerolf Annemans spreekt dan weer over een rechts akkoord, “waar je niet tegen kunt zijn”.

jrosquin

Het was maandagavond een merkwaardig tafereel. Toekomstig VB-voorzitter Gerolf Annemans was in de studio van het VRT-programma Terzake positief over het rechtse akkoord van Bart De Wever. Vrijwel tegelijkertijd liet Filip Dewinter een totaal ander klokje luiden. Blijkbaar waren de violen binnen de partij van beide heren niet helemaal op elkaar afgestemd.

'Progressieve multiculturele beleid'

“Niet onder de indruk”, reageerde Dewinter maandag. Volgens het Antwerpse boegbeeld van de partij is er “van een kordaat rechts beleid” geen sprake. “Ik kan me vinden in het ‘rechten en plichten’-verhaal van het nieuwe stadsbestuur. Maar het progressieve multiculturele beleid blijft gehandhaafd.”

“Geen uitbreiding van het politiekorps, geen tram- en metrobrigade en de actieve opsporing van illegalen is afgezwakt. Echte verandering kan alleen met het Vlaams Belang”, stelt Dewinter.

Voordeel van de twijfel

Dewinter geeft de nieuwe coalitie wel het voordeel van de twijfel. Net zoals Annemans. “Als rechtse oppositiepartij willen we deze rechtse coalitie een kans geven. De mensen die de socialisten weg wilden, en dat waren er nogal wat, stemden voor Vlaams Blok, later Vlaams Belang en nu N-VA. Die mensen hebben op de avond dat ze Patrick Janssens hebben zien huilen, waar gekregen voor hun geld”, zegt Annemans.

De toekomstige VB-voorzitter besluit: “We stellen bovendien vast dat er zelfs hele stukken uit ons veiligheidsplan in het bestuursakkoord overgenomen.”

Patrick Van de Perre, Michael Lescroart

Foto Belga Filip Dewinter en Gerolf Annemans

MEER OVER Bart De Wever

Nu in het nieuws