Sinardet: "De kracht van continuïteit"

"Wat me vooral opvalt is dat er niet zo erg veel opvalt. Het bestuursakkoord is in grote lijnen de voortzetting van het huidige beleid met links en rechts enkele veranderingen”, zegt UA-politicoloog Dave Sinardet na de bekendmaking van het Antwerps bestuursakkoord.

jrosquin

Ook die veranderingen zijn volgens Dave Sinardet niet van die aard om van een aardverschuiving te spreken. “Op het vlak van mobiliteit wordt meer de kaart van de auto gekozen dan nu het geval is. Maar niet op een radicale manier. Het STOPprincipe, waarbij de zwakke weggebruiker voorrang krijgt, staat nog altijd in de nota.”

Verder ziet Sinardet weinig verandering voor de districten. “Zowel N-VA als CD&V heeft dit al jaren in haar programma staan. Ik lees dat ze gaan kijken of de persoonsgebonden materies niet naar de districten kunnen. Dat is niet echt indrukwekkend.”

De politicoloog ziet wel dat er meer aandacht gaat naar het privéinitiatief. “Blijkbaar hebben de onderhandelaars goed geluisterd naar VOKA en Unizo. Vooral op het vlak van stadsontwikkeling, waarover ik weinig lees, merk je dat er meer ruimte komt voor ontwikkelaars.”

Geen slogan

Sinardet denkt dat het wachten wordt tot woorden in daden worden omgezet. “Pas als deze ploeg echt gaat besturen, weten we waar we aan toe zijn. Hoe gaat ze met onverwachte problemen om en hoe concreet zal een aantal maatregelen zijn. Op dit moment zou ik het akkoord de kracht van continuïteit noemen. Al is het gevaarlijk om een akkoord in een slogan samen te vatten.”

Patrick Van de Perre

Foto: JVDP

MEER OVER Dave Sinardet