Italiaans premier Monti wil ontslag indienen

Italiaans premier Monti wil ontslag indienen

Italiaans premier Monti wil ontslag indienen

Print
De Italiaanse premier Mario Monti heeft zaterdagavond aan president Giorgio Napolitano meegedeeld dat hij zijn ontslag wil indienen. Dat staat in een persbericht van de president, na een twee uur durend onderhoud in het presidentieel paleis in Rome.

Monti acht zich naar eigen zeggen niet in staat om zijn mandaat verder uit te oefenen, omdat hij niet langer de steun van de meerderheid heeft in het parlement. "Met als gevolg dat hij de intentie heeft om zijn ontslag in te dienen", aldus het persbericht.

Monti, sinds november 2011 aan het hoofd van de regering, zou niet onmiddellijk opstappen: eerst moet het parlement de begroting nog goedkeuren.

Berlusconi

Het aftreden komt er nadat de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi, de PDL, Monti niet meer steunde in het parlement. Eerder zaterdag maakte Berlusconi bekend dat hij opnieuw kandidaat is bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Lees ook: Berlusconi bevestigt deelname aan parlementsverkiezingen in 2013

De regering van Monti krijgt internationaal erkenning voor de aanpak van de Italiaanse schuldenproblematiek. De strenge bezuinigingen leveren hem in Italië echter veel kritiek op.

Belga

Foto AFP

.

Nu in het nieuws