1 / 3

De Keyserlei heropend als wandelboulevard

In Antwerpen is de De Keyserlei, de bekende winkelstraat tussen het station Antwerpen-Centraal en de Meir, sinds zaterdag opnieuw volledig toegankelijk na ruim een jaar van heraanleg.

jrosquin

Het resultaat is een autoluwe winkel-wandelboulevard met een beter zicht op de spoorwegkathedraal. Zo werden de oorspronkelijke lindebomen gekapt en kwamen valse christusdoornen in de plaats, een meer lichtdoorlatende boomsoort.

Lindebomen

Rond de heraanleg en vooral het kappen van de 96 lindebomen was de voorbije jaren veel te doen in Antwerpen. Onder meer Groen vond de kap verre van nodig en betwistte dat de bomen te oud en ziek zouden zijn. Maar zowel het vorige stadsbestuur, de plaatselijke horeca als de intussen overleden Spaanse toparchitecht Manuel de Solà-Morales -die de plannen voor de heraanleg tekende- zagen de bomen liever verdwijnen. Activisten kampeerden zelfs in de kruinen, maar na een lange juridische strijd werden de lindebomen toch verwijderd.

De nieuwe De Keyserlei moet volgens Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (N-VA) "de grandeur van het verleden verzoenen met een moderne toets". De rijweg is een stuk smaller gemaakt en werd verplaatst naar de zuidelijke zijde van de straat. De noordkant, waar heel wat horecazaken te vinden zijn, is omgebouwd tot een wandelboulevard met open terrassen.

Na de De Keyserlei zal ook het aangrenzende Operaplein in de loop van de komende jaren een autoluw karakter krijgen. Zowel het auto- als het tramverkeer zullen er ondergronds gaan. De definitieve plannen worden in het voorjaar van 2013 verwacht.

Parade

Zaterdagavond passeerde ook een feestelijke lichtparade over de De Keyserlei. De parade, die via de Meir en de Groenplaats tot aan het Steen gaat, geeft het startschot van de Winter van Antwerpen.

Foto boven: PDR Schepen Guy Lauwers opent de nieuwe De Keyserlei

Foto midden: WH De Keyserlei in juni dit jaar

Foto onder: BHul De lichtparade doorheen de stad

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio