Rutten verkozen tot voorzitter Open Vld

Kamerlid Gwendolyn Rutten is zaterdag uitgeroepen tot nieuwe voorzitter van Open Vld. Zij haalde 12.101 stemmen (59,42%) tegen 8.264 (40,58%) voor haar tegenstander Egbert Lachaert, zo kondigde interim-voorzitter Guy Verhofstadt aan. Open Vld krijgt een volledig vrouwelijke partijtop, want Maggie De Block werd verkozen tot nieuwe ondervoorzitter.

jrosquin

Rutten volgt Alexander De Croo op aan het hoofd van de Vlaamse liberalen nadat De Croo vicepremier en minister van Pensioenen werd. Staatssecretaris Maggie De Block wordt ondervoorzitter omdat ze de meeste stemmen haalde bij de verkiezingen voor het partijbestuur.

Gwendolyn Rutten is 37 jaar en zetelt sinds deze legislatuur in de Kamer. Rutten werd in 2002 door toenmalig partijvoorzitter Karel De Gucht bij de partij binnengehaald als stafmedewerkster. Daarna werd ze vanaf 2005 achtereenvolgens kabinetschef van Vlaams viceminister-president Fientje Moerman en Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen. Intussen bleef ze erg actief binnen de partij en was ze een prominent lid van de verschillende vernieuwings- en verjongingsbewegingen binnen de partij.

Sinds 2006 zetelt Rutten in de gemeenteraad van Aarschot. Nadien was ze opvolgster bij de federale en Europese verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2010 is ze Kamerlid. Ze maakte deel uit van de Dexia-commissie.

Bij de vorige voorzittersverkiezingen eindigde Rutten als derde na Alexander De Croo en Marino Keulen. Ze vormde toen een ploeg met Dirk Sterckx en Dirk Van Mechelen.

Lees ook: Maggie De Block nieuwe ondervoorzitter Open Vld

Foto: Belga vlnr. Guy Verhofstadt, Egbert Lachaert en Gwendolyn Rutten

Bekijk de reportage van het vtm-nieuws:

MEER OVER Gwendolyn Rutten

Nu in het nieuws