Art-decohuis dreigt tegen de grond te moeten

In Tongerlo (Westerlo) dreigt een dorpsgezicht tegen de grond te gaan. Enkele jaren geleden moest ook het voormalige gemeentehuis er al aan geloven. Enkele buurtbewoners zijn het beu en starten een petitie.

jrosquin

Het gaat over een art-decohuis in het hartje van Tongerlo. Een ondernemer wil het platleggen en er 15 appartementen bouwen. Maar buurtbewoners Joris en Hugo Wouters willen daar een stokje voor steken. "Ze willen dat prachtige huis afbreken en er appartementen bouwen, terwijl Tongerlo al vergeven is van de appartementen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond", weet Hugo.

Zijn broer Joris is er ook niet over te spreken en dus schoten de twee in actie. "We hebben bezwaar aangetekend en zijn ook met een petitie rond gegaan. We verzamelden tegen de 100 handtekeningen. Misschien niet zoveel, maar we waren er ook nogal laat mee in gang geschoten, want de bezwaarschriften moesten 's anderendaags binnen zijn", vult Joris verder aan.

Wie door Tongerlo komt, kan niet naast het authentieke gebouw kijken. "Het dateert uit de jaren 20 à 30 en is gebouwd in art-decostijl. Op de hoek van het huis staat een prachtig Mariabeeld. Alleen dat beeld is al de moeite om het gebouw te bewaren", meent Hugo. "Zeker als het moet wijken voor 15 woningen. Het is geen kleine grond, maar ik weet nu al dat die appartementen kleine hokjes gaan worden", klaagt hij.

De jongemannen wachten hoopvol op een reactie van het schepencollege. "Een tijd geleden is er in Tongerlo al eens bezwaar geweest tegen een nieuwbouw. Dat werd toen aanvaard, dus ook nu zijn we vol verwachting. Maar als ons actie zonder gevolg blijft, dan laten we het daar niet bij. We zullen dan spandoeken ophangen of iets dergelijks. Het gaat hem immers niet alleen om dat ene huis, we willen vooral de Tongerlonaren sensibiliseren omtrent de wildgroei aan appartementen, anders dreigt ons dorpsmotto 'Tongerlo Leeft' te verdwijnen", meent Hugo.

Giel Van den Broeck

Foto: HVG

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio