Berlusconi bevestigt deelname aan parlementsverkiezingen in 2013

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi gaat volgend jaar opnieuw deelnemen aan de parlementsverkiezingen. Dat maakte hij zaterdag officieel bekend. Hij "doet mee om te winnen", klonk het.

jrosquin

De voorbije week gonsde het al van de geruchten over een terugkeer van 'Il Cavaliere'. Die werd in november 2011 gedwongen tot ontslag, toen de schuldencrisis Italië in een wurggreep hield. Bij zijn aftreden werd hij nog uitgejouwd en eerder dit jaar is hij veroordeeld voor belastingfraude, maar dat houdt hem niet tegen om nog eens zijn populariteit te testen.

Leider

Berlusconi zei zaterdag dat zijn beslissing ingegeven is door het feit dat zijn partij geen andere lijsttrekker vond die zo bekend is als hemzelf. "Iedereen is het eens dat de PDL een leider als Berlusconi in 1994 nodig heeft, maar die is er niet (...) We hebben nochtans gezocht, maar er is tijd nodig vooraleer iemand leiderschap ontwikkelt."

De 76-jarige ex-premier wees er ook op dat het beleid van zijn opvolger, Mario Monti, schade berokkent aan Italië. Het premierschap heeft hij naar eigen zeggen "geen minuut" gemist, hij wil enkel terugkeren "uit verantwoordelijkheidszin".

Het wordt volgend jaar de zesde keer dat Berlusconi deelneemt aan de parlementsverkiezingen. Hij is met drie ambtstermijnen al de langstzittende premier van het naoorlogse Italië.

Foto: AFP

MEER OVER Italië

Nu in het nieuws