Politie krijgt gezelschap van Golden Retriever

Bij de politie van Brasschaat loopt sinds 1 oktober de pup Lego rond van het ras Golden Retriever. Hij verblijft er bij zijn voorlopig baasje Femke Corstiaensen (37), ofwel hoofdinspecteur en wijkcoördinator.

Wouters Greet

De reden waarom Lego enkele dagen per week doorbrengt op het politiekantoor, is omdat hoofdinspecteur Corstiaensen hem een opvoeding geeft als assistentiehond. "Een vriendin is slechtziende en heeft een nieuwe blindengeleidehond nodig. Zo'n hond moet een tiental maanden opgroeien in een gastgezin vooraleer hij een specifieke opleiding krijgt.

Omdat er te weinig gastgezinnen zijn, heb ik me kandidaat gesteld. Mijn taak is opvoeden en socialiseren. Dat betekent dat Lego gezond, evenwichtig en volwassen moet worden, en kennis moet maken met alledaagse dingen zoals het openbaar vervoer, binnen stil zijn en de omgang met andere mensen. Hij mag niet vaak alleen zijn, daarom moet hij mee gaan werken bij de politie", vertelt ze.

De komst van Lego werd grondig voorbereid. "We hebben overlegd met de Cel Gelijkheid en Diversiteit en de arbeidsinspectie checkte of er geen collega's allergisch zijn. Ik ben ons team dankbaar dat zij er allemaal flexibel mee omgaan", vervolgt Corstiaensen. "De opvoeding die hij hier krijgt kan niet beter: hij leert omgaan met sirenes, komt in contact met kinderen en soms gaat hij mee naar buiten met agenten die toezicht houden op parkeren en dan kan hij wennen aan de drukke Bredabaan."

De komst van Lego bij de politie in Brasschaat zorgt wellicht voor een unieke situatie in België. "Dat is niet alleen leuk maar maakt het onderwerp ook meer bespreekbaar en men gaat nadenken over zijn nut en de wetgeving er rond. Bovendien doorbreekt hij ons imago van de boze, harde politiewereld. Hij geeft ons een menselijker gelaat".

Greet Wouters
Foto: W&F


Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio