Leeg pand wordt kunstshop

Wie onder de kerstboom een uniek stuk wil geven, moet eens bij de tijdelijke Decemberwinkel gaan kijken. Daar verkopen kunstenaars hun eigen werk aan lage prijzen.

Wouters Greet

Traditioneel wordt een leegstaand pand in de gemeente ingericht als sfeervolle winkel waar in totaal zestien individuele kunstenaars hun werk tentoon stellen. Dat gaat van schilderijen tot juwelen, beelden, sjaals, kinderspullen en servies. Toch zijn er ook enkele nieuwigheden. "Net zoals andere edities zijn de prijzen democratisch en kosten de waren doorgaans niet meer dan vijftig euro. Nieuw dit jaar is het Schoon Verdiep. Dat zijn heel speciale en mooie stukken, die uiteraard wel ietsje duurder uitvallen", licht Marleen Vansteevoort (52) toe, kunstenares en organisator.

Daarnaast is het ook een mooie opportuniteit voor de kunstenaars zelf om naar buiten te komen met hun collectie. "Voor beginnende kunstenaars is het inderdaad een ideaal concept omdat we onze broek er niet aan kunnen scheuren. We delen alle kosten en hoeven geen percentage van de winst af te geven, wat bij galerijen meestal wel het geval is. Het is dan ook nog eens is onze eigen gemeente, dat maakt het helemaal af", zegt Sofie De Bakker (26)

De verkoop van unieke kunstwerken wordt gecombineerd met een actie voor het goede doel. Kopers kunnen soep of koffie drinken voor een zelf te kiezen prijs. De opbrengst daarvan gaat naar Art for All, een stichting die zich richt tot kinderen die in een noodsituatie zitten en opgevrolijkt worden met kunst.

De Decemberwinkel opende gisteren al met een nocturne en blijft dit jaar ook tijdens weekdagen open. Telkens zijn er enkele kunstenaars aanwezig om meer uitleg te geven. Wie nog iets op de kop wil tikken, kan er nog tot 16 december elke dag terecht tussen 10u en 18u.

Decemberwinkel, Kapellensteenweg 76, Kalmthout

www.decemberwinkel.be

Greet Wouters
Foto: W&F


Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio