Kalmte keert terug in Caïro na protesten

Het is zaterdagochtend opnieuw rustig rond het presidentieel paleis in Caïro na een nacht van protest. Vrijdagavond stapten duizenden manifestanten op naar het gebouw om te betogen tegen president Mohammed Morsi.

tmas

Aan de straten rond het paleis staan zaterdagochtend soldaten aan de barricades en prikkeldraad om de betogers te beletten in de nabijheid van het gebouw te komen.

Op diezelfde plaats verzamelden vrijdagavond tienduizend mensen om hun afkeer te uiten over het beleid van de Egyptische president. Verschillende van hen drongen door de versperringen, maar in het paleis raakten ze echter niet. Er waren geen incidenten tussen veiligheidstroepen en betogers. Een honderdtal manifestanten bracht de nacht door in tenten niet ver van het gebouw en in een nabijgelegen moskee.

De Egyptische oppositie klaagt aan dat Morsi via een tijdelijk decreet zijn macht heeft uitgebreid en de rechterlijke macht buitenspel heeft gezet. Dat geldt ook voor de nieuwe grondwet, die volgens de oppositie te weinig garanties voor politieke en religieuze vrijheden bevat en de weg zou openen naar een uitbreiding van de islamitische wetgeving.

Belga Foto AFP

Nu in het nieuws