Kwart meer verdachte overlijdens

Het aantal verdachte overlijdens in het arrondissement Antwerpen bedraagt dit jaar al 380, een kwart meer dan de 300 van 2011.

tmas

Verdachte overlijdens zijn sterfgevallen waarbij de doodsoorzaak niet meteen duidelijk is. Moorden en gezinsdrama's, maar ook wanhoopsdaden en zelfs natuurlijke overlijdens kunnen daaronder vallen. Want na onderzoek blijkt dat het soms om 'gecamoufleerde moord' gaat.

Vooral de voorbije weken was er een opvallende stijging van het aantal verdachte overlijdens. Het labo van de gerechtelijke politie in Antwerpen moest soms tot drie keer per dag uitrukken.

Een precieze oorzaak voor de forse stijging is volgens diensthoofd Karlien Lefebvre van het labo moeilijk te geven. "Traditioneel worden in de winter en de periode rond de feestdagen wel meer zelfdodingen vastgesteld, maar dit jaar is de stijging opmerkelijk. Het valt ook op dat steeds meer mensen van jonger dan twintig uit het leven stappen. Mogelijk speelt de crisis een rol", oppert ze.

Ook de afdeling agressie van de federale politie heeft de handen vol met de toename van het aantal verdachte overlijdens. "Maar de grote inzet van mensen en middelen hiervoor is wel meer dan verantwoord", zegt afdelingshoofd Frank Saelen. "Op basis van wetenschappelijke studies zouden er in België jaarlijks 75 moorden nooit aan het licht komen. Ik kan u verzekeren dat, door onze manier van werken, dit cijfer verhoudingsgewijs lager ligt in het arrondissement Antwerpen."

Lees meer in uw weekendkrant.

Lees ook: De problemen van de wetsdokter

DVD, AK Foto LuMa: Peter Kerkhof van het labo toont ingescande oorsporen

Nu in het nieuws