Obama wil 60 miljard dollar voor Sandy-staten

De Amerikaanse president Barack Obama gaat het parlement meer dan 60 miljard dollar vragen ten gunste van de staten in het noordwesten die te lijden hebben onder de doortocht van de orkaan Sandy. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld.

tmas

De gouverneurs van de staten New York en New Jersey begroetten het initiatief van Obama. Het gevraagde bedrag blijft wel onder de geraamde schade. Sandy zou in New York en New Jersey respectievelijk 41,9 miljard en 36,9 miljard dollar schade hebben veroorzaakt. De orkaan eiste eind oktober 110 mensenlevens en beschadigde honderdduizenden huizen en bedrijven.

Gevoelig moment

De vraag van Obama aan het Congres komt er op een gevoelig moment. De president onderhandelt immers met het parlement, waar de Republikeinen over een meerderheid beschikken in het Huis van Afgevaardigden, over een pakket maatregelen om het begrotingstekort en de staatsschuld onder controle te krijgen.

Intussen wordt ook op andere fronten geld ingezameld voor de slachtoffers van de ramp. Op 12 december vindt in Madison Square Garden in New York een benefietconcert plaats. Onder meer Bruce Springsteen en Paul McCartney zullen er optreden en vrijdag raakte bekend dat ook The Rolling Stones hun opwachting zullen maken.

Belga Foto Photo News

MEER OVER Barack Obama

Nu in het nieuws