België bereidt zich voor op eventuele stroompannes

Het crisiscentrum van de federale regering heeft alle provinciegouverneurs opgeroepen om de maatregelen te bekijken die kunnen worden genomen in geval er zich als gevolg van het stilleggen van de reactoren Tihange 2 en Doel 3 een algemene stroompanne in het land zou voordoen. Het risico is minimaal maar de overheid wil niets aan het toeval overlaten.

tmas

Zo kregen 69 gemeenten in Henegouwen een vier pagina's lange brief met aanbevelingen voor wanneer er zich een plotse stroompanne van twee à vier uur zou voordoen. In dat geval zal prioriteit worden gegeven aan de ziekenhuizen en de brandweer. Dat schrijft Le Soir.

Netbeheerder Elia relativeert de risico's op een black-out en stelt dat indien er zich een "mogelijk moeilijke" situatie voordoet, België tot 3.500 megawatt aan stroom bij de buren kan gaan halen. Ook staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet stelt gerust. "Er is geen enkel risico op een black-out. Het actieplan wil enkel de lokale autoriteiten informeren over de manier waarop in geval van een tekort moet worden gereageerd", luidt het.

Belga Archieffoto: de kerncentrale in Doel

Nu in het nieuws