Afgeslankte provincieraad en deputatie geïnstalleerd

Afgeslankte provincieraad en deputatie geïnstalleerd

Afgeslankte provincieraad en deputatie geïnstalleerd

Print
In het Antwerpse provinciehuis hebben vrijdag de 72 verkozenen die zullen zetelen in de provincieraad de eed afgelegd. Dat zijn er twaalf minder dan tijdens de vorige legislatuur, een keuze van het provinciebestuur van N-VA, CD&V en sp.a. Liefst 51 onder hen (70 procent) is nieuw in de provincieraad, onder meer door de forse winst van N-VA bij de verkiezingen. Ook de zes gedeputeerden legden vrijdag al de eed af, over het bestuursakkoord wordt echter pas op 20 december gedebatteerd.

Mede omdat het mandaat van provincieraadslid niet gecombineerd mag worden met een mandaat in de Kamer, Senaat, Vlaams parlement of Europees parlement, lieten in totaal twaalf verkozenen zich opvolgen door een partijgenoot. Onder hen bekende namen als Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), federaal minister Monica De Coninck (sp.a) en Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Wel van de partij in de nieuwe provincieraad zijn onder meer uittredend Antwerps schepen Luc Bungeneers (ex-Open Vld, nu N-VA) en Yolande Avontroodt (Open Vld), uittredend burgemeester van Schilde.

De zes gedeputeerden zijn gelijk verdeeld over de drie besturende partijen: Luk Lemmens en Bruno Peeters voor N-VA, Peter Bellens en voormalig Vlaams fractievoorzitter Ludwig Caluwé voor CD&V en Inga Verhaert en Rik Röttger voor sp.a.

Het bestuursakkoord werd vrijdag nog niet besproken op de provincieraad, maar eerste gedeputeerde Lemmens liet al verstaan dat de krachtlijnen daarvan efficiëntie en het duidelijker aflijnen - tegen 2014 - van de bevoegdheden zijn.

Foto Bert Hulselmans

MEEST RECENT