Jong Vld hekelt Mechelse GAS-boetes

Mechelen spant de kroon in het uitschrijven van GAS-boetes en dat zorgt voor kritiek uit opvallende hoek. Jong Vld, met dezelfde politieke kleur dus als burgemeester Bart Somers, pleit ervoor om met de grove borstel door de gemeentelijke administraties sancties te gaan.

Sven Van Haezendonck

Vorig jaar werden in de Dijlestad 2158 GAS-dossiers opgestart. 1646 mensen moesten uiteindelijk een boete betalen. Dat zijn meer dan dubbel zoveel dossiers als in 2007. Jong Vld stelt voor om de regels aan te passen en overtredingen waarbij geen slachtoffers vallen niet langer te bestraffen. Voorzitter Jitte Akkermans en woordvoerder Jorrick Van der Heyden denken daarbij aan GAS-boetes voor een geopende alcoholfles, het afsteken van vuurwerk, wildplassen in groenperken en waterlopen en het niet op voorhand melden van fuiven.

De jonge liberalen vragen zich af of Mechelen te ijverig is. "Een stad als Brugge heeft vorig jaar niet meer dan 400 GAS-boetes uitgeschreven. Sint-Niklaas komt nog niet aan 320 GAS-overtredingen in 2010. Mechelen neemt een twijfelachtige koppositie in", stelt Jong-Vld-voorzitter Jitte Akkermans. Volgens hem wordt 57 procent van alle boetes in het arrondissement ook uitgeschreven in de Dijlestad.

De nieuwe coalitie van Vld-Groen-m+, N-VA en CD&V heeft een herziening van het systeem opgenomen in haar bestuursakkoord. "Jong Vld hoopt met dit voorstel onschuldige burgers uit de handen van de overheid te houden. De politie moet een dienstverlener blijven en mag nooit zelf een bron van overlast worden."

Meer leest u in de weekendkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio