Kempense wereldreizigers filmen Bye Bye Mama

Yves De Bruyne (27) en Daan Van Baelen (26) uit Grobbendonk trokken acht maanden op wereldreis. Hun avonturen legden ze vast in zestig uur film. Uit al dat beeldmateriaal vloeit binnenkort een tiendelige reeks. Terwijl de twee wereldreizigers een productiehuis zoeken, is de pilootaflevering van Bye Bye Mama al klaar. "En die tonen we vrijdagavond in absolute première aan een zestigtal vrienden", verklappen Yves en Daan.

drombouts

"Voor we vertrokken, gaven familie en vrienden ons opdrachten die we onderweg moesten vervullen", legt Yves uit. "Eén van die opdrachten was om een snelheid van 80 kilometer per uur te halen zonder aandrijving van een motor. Het is ons gelukt om 150 kilometer per uur te halen in Nieuw-Zeeland. Al verklappen we nog niet graag hoe we dat klaarspeelden."

"Het programma toont hoe je als rugzaktoerist goedkoop maar toch spectaculair kan reizen. Acht maanden in acht landen kostte mij amper 8.000 euro. En dan waren de vliegtuigtickets nog de grootste onkost", berekent Daan.

Yves is vertegenwoordiger en Daan runt zijn eigen productiehuis Het Filmkabinet. "Toch zoeken we voor Bye Bye Mama een groter productiehuis dat ons aan een zender kan verkopen. Technisch gezien is Bye Bye Mama een huzarenstukje omdat we op reis alles zelf filmden en ons eigen geluid deden. We gebruikten verschillende camera's. In het dashboard van onze wagen, in de hand, op ons hoofd,… We waren onze eigen regisseur en daardoor voelt het eindresultaat zeer naturel aan", beschouwt Daan.

Boezemvriend en televisiepresentator Bartel Van Riet daagde zijn kameraden ook uit. "Met Bartel beleefden we een schone tijd bij de Bosvogels Scouts. Hij gaf de opdracht om hem aan het lachen te brengen", vertelt Daan. "Daarom draaiden we een parodie op zijn programma Groenland. Onze versie heet Groenhand en lammetjes uit Nieuw-Zeeland spelen daarin een cruciale rol. Net als Bartel spreken wij in Bye Bye Mama het Algemeen Beschaafd Kempens. We vonden dat ons dialect de spontaniteit in het programma accentueert. Bovendien is Kempens momenteel een graag gehoorde mediataal."

Uw krant mocht de eerste aflevering van Bye Bye Mama in avant-première bekijken. Hieronder delen we de parodie op Groenland met in het begin een vrolijk aangeschoten Bartel Van Riet.

Stefan LAENEN

Foto Joren DE WEERDT

MEER OVER Grobbendonk

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio