Gwendolyn Rutten: "Ik wil verenigen"

Gwendolyn Rutten wil, als ze de nieuwe voorzitter van Open Vld wordt, de partij vooral weer verenigen. Ze reageert daarmee op de bijzonder kritische analyse die communicatieadviseur Noël Slangen maakte over Open Vld en die dinsdag uitlekte in de pers.

ikerremans

Noël Slangen maakte op vraag van het partijbureau een doorlichting van Open Vld. "Open Vld is niet relevant, niet boeiend en niet aantrekkelijk. De partij probeert krampachtig partijen die dat wél zijn te imiteren, maar dat werkt niet", was het harde verdict van Slangen.

"Het is mijn overtuiging dat je harde analyses moet maken", reageerde Rutten dinsdag in Terzake. "We zijn ziek. Het heeft geen zin om daar doekjes om te winden, maar zoiets doe je intern. U zal mij niet op straat de eigen partij horen afbreken."

Terwijl Rutten de kandidate van het Open Vld-establishment wordt genoemd, profileert haar tegenkandidaat Egbert Lachaert zich eerder als de kandidaat van de donkerblauwe basis. Rutten probeert dat te ontkrachten. "Een partij gaat over ideëen en over mensen. Ik wil samenwerken met de basis en met de mensen die voor het beleid verantwoordelijk zijn. We moeten alle neuzen in dezelfde richting krijgen. Je kan geen partij besturen basis tegen top. Ik wil verenigen."

Slangen stelt in zijn nota voor om de partij te herbronnen in de federale oppositie, maar dat wil Rutten voorlopig niet gezegd hebben. "Ik zal de partij doen herbronnen. Dat begint met een positieve boodschap vanuit de partij zelf, zonder naar anderen te kijken. We zijn tegenovergesteld aan de PS, zij zijn linkse ouderwetse socialisten en wij zijn een liberale partij, maar ik wil voorzitter zijn van mijn eigen partij, niet van de PS."

Zaterdag wordt bekend wie de nieuwe voorzitter van Open Vld wordt: Gwendolyn Rutten of Egbert Lachaert.

Foto Belga