Sint en Piet wisselen van kleurtje

Over het hele land wordt rond deze tijd van het jaar het sinterklaasfeest gevierd, met een blanke Sinterklaas en een Zwarte Piet. In de Antwerpse wijk Kiel wordt dat anders aangepakt: daar doen ze het met een zwarte Sint en een blanke Piet.

ikerremans

Hamidou Ouédraogo (geen familie van Elodie, red.) en Bruno Verheyden (beiden 51) vatten dinsdag het plan op om voor wat randanimatie te zorgen bij de buurtmaaltijd in het Kielse cultuurcentrum Nova. Maar dan niet op de traditionele manier.

“Dat hadden we zondag al gedaan voor zo’n 75 kinderen uit de wijk”, vertelt Bruno Verheyden die bij Samenlevingsopbouw Antwerpen werkt. “Daar was ik de ‘traditionele’ Zwarte Piet. Maar voor de buurtmaaltijd, waar overwegend senioren op afkomen, wilden we het met een knipoog doen. Ik vroeg wijkbewoner Hamidou uit Burkina Faso om de rol van hulpsint op zich te nemen. Hij was meteen enthousiast. De reacties van de senioren waren ronduit schitterend. ‘Zeg, bedankt voor die plezante animatie, hé’, kwamen ze na hun eten met fonkelende oogjes zeggen.”

Hoewel het om een ludieke a ctie ging, wilden Verheyden en Ouédraogo ook wel een signaal uitzenden. “Het was de verrassing die zo’n ontwapenend effect had op de aanwezigen”, zegt Verheyden. “Het was ook een statement om niet te veel te blijven hangen in de traditionele verwachtingspatronen.”

In België leeft de discussie over Zwarte Piet minder dan bij onze noorderburen. Het Centrum voor Gelijke Kansen behandelt per jaar slechts één of twee klachten over de knecht van de Sint.

Dennis Van Damme Foto Al Mawada TV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners