Lokeren

Dader riskeert twee jaar cel voor schietpartij

Het is meer dan vijf jaar geleden dat Sven D.V. in Lokeren Yassine Kaddouri neerschoot. Na al die tijd is het nu toch tot een proces gekomen. De man handelde volgens zijn raadsman niet uit racistische overwegingen. Hij riskeert twee jaar cel.

ikerremans

Op een zaterdagavond in juni 2007 schoot Sven D.V. (41) Yassine Kaddouri neer in de Voermanstraat in Lokeren. De zaak werd telkens uitgesteld, tot maandag, meer dan vijf jaar na de datum waarop de feiten plaatsvonden.

Eerst werd gedacht dat de schutter handelde uit racistische overwegingen, maar dat klopt niet volgens advocaat Jef Vermassen. “Mijn cliënt zag een drugsdeal gebeuren aan de overkant van de straat waar hij toen woonde. Hij vond dat niet kunnen, omdat hij als vrijwilliger ook jongeren met drugsproblemen hielp in centrum De Klink. Hij ging uitleg vragen aan Kaddouri en werd bedreigd. Hij was zodanig bang van die mannen dat hij er een eind aan wilde maken. Hij schoot uit angst, niet uit racisme.”

Net voor de schietpartij ontstond tumult in de smalle straat en escaleerde de ruzie, maar handgemeen kwam er niet aan te pas. “Er werd niet gevochten en beide mannen schudden elkaar de hand”, volgens substituut-procureur Ann Soenens. “Nadien belde D.V. een paar vriendinnen op met de vraag of hij bij hen kon blijven slapen. Met een van hen kwam het ook tot een ruzie, waardoor hij opnieuw huiswaarts keerde. Hij was blijkbaar nog steeds opgedraaid, want hij stapte opnieuw de straat op, schoot een paar keer en ging in zijn huis nieuwe munitie halen. In totaal loste hij zes schoten.”

Het slachtoffer Yassine Kaddouri werd één keer geraakt. “Hij was er erg aan toe en ontsnapte maar nipt aan de dood”, weet zijn advocaat Katrien Van Der Straeten. “Van een drugsdeal weet hij niets. De dader was onder invloed van pillen en drank.”

Er werd twee jaar cel gevraagd voor Sven D.V.. Uitspraak in deze zaak op 31 december.

SVoV Foto Geert De Rycke