Alcoholverbod stationsbuurt weer met jaar verlengd

Alcoholverbod stationsbuurt weer met jaar verlengd

Alcoholverbod stationsbuurt weer met jaar verlengd

Print
Antwerpen - Het alcoholverbod in de buurt van het De Coninckplein en het Koningin Astridplein wordt nogmaals met een jaar verlengd, tot 31 december 2013. Uit cijfers blijkt dat het aantal misdrijven in die omgeving ook dit jaar sterk is gedaald.

Begin 2011 werd het verbod op het drinken of het bij zich hebben van alcoholhoudende dranken op de openbare weg voor het eerst ingevoerd. Op het De Coninckplein en het Koningin Astridplein en in de tussenliggende straten was de overlast te groot geworden. Buurtbewoners, passanten en winkeliers werden dagelijks geconfronteerd met agressief gedrag, vechtpartijen en kleine criminaliteit.

Het alcoholverbod moest de leefbaarheid van de buurt opkrikken. De lokale politie hield intensief toezicht en wie zich niet aan de regels hield, kreeg een GAS-boete. Uit een bevraging bij bewoners, handelaars, passanten, hulpverleners en overheidsdiensten bleek al na enkele maanden dat de sfeer in de buurt gevoelig was verbeterd.

Om dat nieuwe, broze evenwicht te behouden en te versterken, werd het verbod verlengd in 2012. En nu dus weer. Het reglement blijft tot 31 december 2013 van toepassing in de zone die afgebakend wordt door Carnotstraat, Violierstraat, Osystraat, Dambruggestraat en Spoorstraat, en op het Koningin Astridplein.

Uit een vergelijking van de geregistreerde criminaliteit in de eerste tien maanden van 2012 met dezelfde periode in 2010 (vóór de invoering van het verbod) blijkt dat ook dit jaar een aantal vaak voorkomende misdrijven verder is gedaald. En wat meer is: sterker gedaald dan elders in de stad.

Zo is er een opvallende en aanhoudende vermindering van het aantal winkeldiefstallen (-33%), woninginbraken (-42%) en opzettelijke slagen en verwondingen (-31%). Alleen bij handtasroven (-23%) is de daling minder sterk dan vorig jaar (-36%).

Wim Daeninck
Foto Jan Van der Perre

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio