De Wever: "Naam De Coninckplein veranderen is idioot"

Bart De Wever (N-VA), toekomstig burgemeester van Antwerpen, is niet meteen gewonnen voor het voorstel van het kunstencentrum voor literatuur, Behoud de Begeerte, om de naam van het De Coninckplein - vernoemd naar Pieter de Coninck - te veranderen in het Herman de Coninckplein. "Zelden zo'n idioot voorstel gehoord."

ikerremans

Pieter de Coninck is vooral bekend als een figuur uit het boek 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, over de Guldensporenslag. Herman de Coninck was een dichter en de echtgenoot van schrijfster Kristien Hemmerechts. Hij overleed in 1997.

Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de geboorte van Hendrik Conscience werd De Wever gevraagd wat hij vond van het voorstel van Behoud de Begeerte, namelijk een naamsverandering van het Pieter de Coninckplein naar het Herman de Coninckplein.

"Als mensen uit de literaire wereld Pieter de Coninck bestempelen als 'maar' een romanfiguur, een figuur uit de literatuur die aan de basis ligt van de Vlaamse cultuur, om een politiek punt te scoren, tja, waar zijn ze dan mee bezig? Een van de domste dingen die ik in jaren heb gehoord in de Vlaamse culturele sector, en dat wil wel wat zeggen", aldus De Wever.

De Wever is zelf historicus en vindt ook dat er in honderd jaar heel wat veranderd is. "In tegenstelling tot de 19de eeuw, keert de Vlaamse culturele elite zich af van de Vlaamse identiteit en de politieke strijd die eraan verbonden is. Conscience werd 100 jaar geleden massaal gevierd, vandaag is de belangstelling heel lauw."

Een dertigtal artiesten, waaronder schrijver Tom Lanoye en acteur Gène Bervoets, steunen het initiatief van Behoud de Begeerte. Sommige ondertekenaars ijveren er alleen voor dat Herman de Coninck ergens in Antwerpen een plaats krijgt.

Foto: Luc Coorevits van Behoud de Begeerte op het De Coninckplein. FOTO Frederik Beyens

MEER OVER Bart De Wever

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio