Arena krijgt een kunstwerk dat nog moet groeien

Op het Arenaplein werd een wel erg merkwaardig kunstwerk ingehuldigd. Het werk bestaat uit bomen die mettertijd tot een geheel moeten vergroeien.

Wilfried Defillet

Deurne is verscheiden en telt 20 verschillende buurten met elk een eigen karakter. Om die eigenheid in de verf te zetten, lanceerde het district het project "landmarks". Voor de buurt Arena was dat niet eenvoudig want de Arenahal is op zich al een baken. Maar dankzij de inzet van enkele buurtbewoners en in samenwerking met de vzw De Nieuwe Opdrachtgevers kwam een opmerkelijk artistiek werk tot stand.

De Nieuwe Opdrachtgevers is een onafhankelijke vereniging die groepen begeleidt bij het zoeken naar een kunstwerk. In die zoektocht kwamen ze uit bij de New Yorkse kunstenaar Corey McCorkle. Eerder had deze beeldende kunstenaar al samengewerkt met openluchtmuseum Middelheim.

McCorckle die een grote belangstelling voor architectuur heeft, liet zich inspireren door de woonblokken van Renaat Braem. En stelde een organisch kunstwerk voor van drie schijnbaar gesculpteerde bomen. Elk van de drie "bomen" bestaat uit een aantal stekken, die in een cirkel geplant worden.

Naarmate ze opgroeien, worden ze onderling met mekaar geënt, en vlechten ze zich ineen tot één stam met een decoratief patroon. De kunstenaar, zoon van een boomkweker, zegt hierover: "De takken worden zo geleid dat er verschillende structuren ontstaan. Bij twee worden de takken afgebogen in ronde vorm en ontstaat er een romaans effect, bij de derde wordt een gotische vorm nagestreefd."

De uitvoering gebeurde door Wouter Crucke van Vartago. Crucke die ook gekend is als de boomdokter, geeft wat uitleg: "We hebben voor platanen gekozen want eens de takken op elkaar drukken, vergroeien die erg snel. " Over 10 jaar moet het kunstwerk al duidelijk zichtbaar zijn.

Wilfried Defillet

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio