Amelie Rosseneu pakt nu ook Japans brons

De Belgische judoka’s hebben op de Grand Slam in Japan voor een bronzen medaille en twee vijfde plaatsen gezorgd. Opvallend is dat Amelie Rosseneu een week na haar goud in de Grand Prix van Qingdao weer een medaille pakte.

Patrick Poppe

Rosseneu (-48 kg), aangesloten bij Booischot en tegenwoordig in Antwerpen wonend, verscheen na Qingdao in de Japanse hoofdstad als een van de favorietes op de mat. In de kwartfinale nam ze nog de maat van de Koreaanse Soohee Choi, maar de Cubaanse Dayaris Mestre Alvarez hield haar nadien uit een tweede opeenvolgende finale. Tegen het nummer negen van de wereld verloor Rosseneu met het kleinste verschil, maar ze pakte nadien nog wel brons. Het is meteen haar zevende opeenvolgende medaille op een internationaal toptornooi en daarmee is Rosseneu fiks op weg om de toptien van de wereld binnen te duiken. Ze stond voor Tokio twaalfde, ter vergelijking: olympisch bronzen en rechtstreeks concurrente Charline Van Snick die momenteel een rustpauze heeft, staat vierde.

Ilse Heylen en Dirk Van Tichelt misten op een haar het podium en eindigden elk vijfde. Heylen, vorige week ook nog goed voor een bronzen medaille, verloor ditmaal in de kwartfinale van de Japanse topper Tanimoto. Van Tichelt startte vlot met twee ippons op rij maar moest tegen de Mongool Tsagaanbaatar zelf vroegtijdig naar de kant.

De zes andere Belgen die in actie kwamen, raakten niet verder dan de eerste of twee ronde. In die eliteploeg ook één nieuwkomer: Senne Wyns uit Reet.

Patrick POPPE

Meer sportnieuws