Een woning met respect voor de natuur

In Essen komt weldra een ecologische woning en boomkwekerij. De familie Duchêne-Vandenbergh, eigenaars van boomkwekerij Duchêne, kozen voor hun lage energiewoning voor herwinbare en nagroeibare grondstoffen. De eigenaars nodigen geïnteresseerden uit om een andere manier van bouwen en tuinieren te komen ontdekken.

Tilborghs Margo

De woning wordt vooral verwarmd met een leemkachel op hout met een grote stralingskwaliteit en hoog rendement en met beperkte CO2-uitstoot. Bijkomend is er een warmtepompboiler voor warm water en een beperkte bijverwarming, regenwaterrecuperatie enzovoort. De isolatie van het huis bestaat uit kalk-hennep, papiervlokken, kurk, rotswol en schelpen. De woning is in opbouw, dus heel wat technieken zijn goed zichtbaar. Het is een woning met zo goed als geen petrochemische materialen, met respect voor de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur.

Werken in en met de natuur

Het uitgangspunt van de boomkwekerij is ‘gezonde bodem, gezonde plant’. De kwekerij gebruikt specifieke groenbemesting en -compost, bouwt voldoende rust in na de oogst, heeft oog voor de waterhuishouding, zet goede schimmels en bodembacteriën in en nog veel meer.

Rondleiding op 15 december

Op 15 december krijg je van architect Mark Depreeuw van architectenatelier archi4, pionier in bio-ecologisch bouwen (VIBE), en landschapsarchitect Tim Duchêne een deskundige uitleg en een rondleiding aan Steenpaal 93a in Essen. Het bezoek start om 9.30 uur en sluit af om 12.00 uur. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht vóór 7 december.

Info:

Milieudienst Essen duurzaam@essen.be – 03.670.01.56

MaTi

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio