"Waarom beschermt overheid spaarboekje en -verzekering nog?"

Het advies van de auditeur van de Raad van State om de Arco-coöperanten niet langer te beschermen, blijft reacties uitlokken vanuit politieke hoek. Ex-CD&V-voorzitter Etienne Schouppe vraagt zich zelfs af waarom het spaarboekje en de spaarverzekering nog beschermd moeten worden als het spaargeld van de Arco-coöperanten zo makkelijk in rook kan opgaan.

fvranckx

Minister van Financiën Steven Vanackere zegt dat hij zich zal neerleggen bij de uiteindelijke beslissing van de Raad van State, maar dat hij nog zal proberen de gelijkschakeling van coöperanten en spaarders te verdedigen.

Lees ook: 780.000 Arco-beleggers krijgen geld niet terug

Run on the bank

Andere CD&V'ers, de partij die nauw aanleunt bij de koepel van de christelijke werknemersorganisaties ACW, spreken hardere taal. Voormalig voorzitter en ACW'er Schouppe stelt in De Tijd dat als een waarborg niet mag spelen voor de Arco-beleggers, dan ook de bescherming van het spaarboekje ter discussie moet staan.

"Yves Leterme wilde het spaargeld beschermen, een run on the bank vermijden en ons financieel systeem overeind houden. Maar als een waarborg niet mag spelen voor 800.000 Arco-coöperanten, moeten we dan ook de bescherming van de spaarverzekering en van het spaarboekje in vraag stellen?", aldus Schouppe.

"Het principe van een coöperatieve beweging is dat bescheiden middelen worden samengebracht om maatschappelijk iets nuttigs te kunnen realiseren, vaak in de sociale en culturele sector, maar ook door te investeren in nutsvoorzieningen. Daarom mag je de Arco-belegger niet over dezelfde kam scheren als een gewone belegger, die soepel kan in- en uitstappen."

Lees ook: Vanackere: "Beslissing van Raad van State over Arco respecteren" Leterme verdedigt waarborgregeling Arco "Arcopar was toch een spaarboekje?"

Foto PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER