Dossier Ford Genk

Welvaartsverlies van 875 miljoen euro door sluiting Ford Genk

De sluiting van Ford Genk zorgt voor een welvaartsverlies van 875 miljoen euro in Vlaanderen. Voor Limburg bedraagt het welvaartsverlies 644 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Hasselt, die vandaag is voorgesteld.

fvranckx

De studie gaat uit van het worst-case-scenario, waarbij dus geen rekening wordt gehouden met steun- of andere maatregelen om de pil te verzachten.

Begrotingsproblemen

Professoren Ludo Peeters en Mark Vancauteren hebben becijferd dat er bovenop de 8.195 jobs bij Ford en de toeleveranciers ook nog 3.564 banen elders in Vlaanderen verloren gaan.

De werkloosheidsgraad in Limburg stijgt hierdoor met 30 procent, meer bepaald van 6,8 naar 8,8 procent van de beroepsbevolking. Dit betekent een welvaartsverlies van 644,1 miljoen euro in Limburg en zelfs 875,1 miljoen voor heel Vlaanderen.

Volgens de UHasselt stijgt door dit alles het federale begrotingstekort met 466 miljoen euro.

Nog een conclusie is dat de sluiting van Ford Genk zorgt voor een daling van de Limburgse productiviteitsgroei bijna 11 procent.

Pendelen

Tot slot stellen de onderzoekers dat er momenteel heel weinig jobs beschikbaar zijn voor de competenties die de Ford-werknemers bezitten. Ook door de interne competitie die er zal ontstaan voor de schaarse jobs, zal er gependeld moeten worden naar bijvoorbeeld Nederland of het Luikse om nog aan de bak te komen.

Belga/ED Foto PhotoNews