"Zelfs na nieuwe gevangenis nog 544 cellen te weinig in Brussel"

"Als de nieuwe gevangenis van Haren (Brussel) opengaat en de drie andere Brusselse gevangenissen sluiten, dan zal er een tekort zijn van minstens 544 plaatsen voor mannelijke gedetineerden. Justitie zou dus beter de gevangenis van Sint-Gillis openhouden. De overheid heeft sinds 2006 al 10 miljoen euro in Sint-Gillis geïnvesteerd en nu gaat die gevangenis dicht, terwijl minister Turtelboom overal in het land op zoek gaat naar gronden om gevangenissen te bouwen. Onverantwoord." Dat zei senator Bart Laeremans (VB) in reactie op cijfers die hij kreeg van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).

ikerremans

"De nieuwe Brusselse gevangenis in Haren zal 1.026 plaatsen hebben, 164 plaatsen minder dan het oorspronkelijk geplande aantal van 1.190. En dat terwijl de drie huidige Brusselse gevangenissen 1.471 volwassen gevangenen tellen en er zijn nu al te weinig plaatsen voor hen."

"Hou Sint-Gillis open"

Het Vlaams Belang vindt dat de die bestaande Brusselse bajessen (Vorst, Berkendaal en Sint-Gillis) ook na de opening van Haren open moeten blijven. "Zeker de pas gerenoveerde instelling van Sint-Gillis (750 plaatsen) moet behouden blijven. Het zou een immense verspilling van middelen zijn als Sint-Gillis over enkele jaren zou worden afgebroken of herbouwd voor andere doeleinden. Het is toch wel merkwaardig dat de minister van Justitie overal gaan smeken is voor nieuwe locaties, terwijl er nauwelijks een gunstiger gelegen gevangenis in het land is dan deze van Sint-Gillis", aldus Laeremans.

JDW Foto Belga: gevangenis Sint-Gillis

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio