Plastic speelgoed zorgt voor giftige stoffen in kleuterklas

Wanneer er plastic speelgoed aanwezig is in een kleuterklas, neemt de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tot 20 keer toe. Dat zorgt ervoor dat er in de lucht van de Vlaamse kleuterklassen schadelijke, hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Willy Baeyens (VUB), dat een krant van De Persgroep vandaag publiceert.

fvranckx

"De analyses zijn gebeurd in twaalf Vlaamse kleuterscholen, verspreid over alle provincies", zegt professor Willy Baeyens, coördinator van het steunpunt Milieu & Gezondheid aan de VUB. "Daarbij hebben we de concentratie van hormoonverstorende stoffen gemeten in de lucht op 5 centimeter boven de grond, waar kleuters kruipen."

Volgens de studie kwamen in alle klassen hormoonverstorende stoffen voor.

"Bovendien blijkt dat er een sterke relatie is tussen de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen en de materialen die in de klassen aanwezig zijn", luidt de conclusie.

"We hebben in lokalen met veel houten meubilair zeer weinig schadelijke deeltjes gemeten. In klassen met veel plastic tafels en stoeltjes, plastic vloerbedekking, speelgoed en vinyltapijtjes waren de concentraties schadelijke stoffen véél hoger."

Toch is er niet meteen reden tot paniek. "Die hormoonverstorende stoffen leveren niet meteen hoog toxisch gevaar op, maar op lange termijn leiden ze tot meer gevallen van baarmoeder- en borstkanker. Het zou dus wijs zijn om in kleuterklassen zo veel mogelijk plastic te mijden", aldus professor Baeyens.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) vraagt de Vlaamse regering aan tafel te gaan zitten met de scholen om hen te sensibiliseren over hormoonverstorende stoffen en de blootstelling eraan zo laag mogelijk te houden. Ook moet ze het onderzoek naar de stoffen uitbreiden.

Archieffoto

MEER OVER Hermes Sanctorum