Creatieve sector zal meer moeten afstaan aan de fiscus

De bevrijdende roerende voorheffing op auteursrechten stijgt van 15 naar 25 procent. Dat liet auteursrechtenvereniging SABAM maandagavond aan haar leden weten. Ook de roerende voorheffing voor journalisten, auteurs, kunstenaars, uitgevers, producenten, onderwijsinstellingen, bioscoopzalen, theaters, culturele centra en internetserviceproviders zal waarschijnlijk verhoogd worden.

fvranckx

"We vernemen uit goede bron dat de regering beslist heeft om de bevrijdende roerende voorheffing op auteursrechten van 15 procent naar 25 procent te verhogen", aldus CEO Christophe Depreter. "Uiteraard vinden we dit slecht nieuws, temeer daar SABAM gevochten heeft om deze gunstige regeling te bekomen voor haar leden."

De auteursrechtenvereniging zegt haar leden meer informatie te bezorgen, zodra meer details beschikbaar zijn.

Woordvoerder Jérôme Van Win voegt er dinsdag aan toe dat het onder meer nog niet duidelijk is welk deel van de belastingen kan afgetrokken worden. "We wachten op de publicatie van de teksten voor meer details", aldus Van Win.

Verschillende artiesten reageren teleurgesteld op de maatregel van de regering.

Waarschijnlijk zal de hele creatieve sector getroffen worden door de begrotingsmaatregel. "Zelfs journalisten", klinkt het bij Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten.

Belga Archieffoto PhotoNews: Ook Frederik Sioen uitte via Twitter zijn ongenoegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER