1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Lichaam Arafat opgegraven voor plutoniumonderzoek

Yasser Arafat is dinsdag opnieuw begraven in Ramallah, nadat zijn lichaam opgegraven werd om er stalen van te nemen. Experts zullen nu in hun respectievelijke thuislanden onderzoeken of de Palestijnse leider in 2004 vergiftigd werd. Dat melden officiële Palestijnse bronnen.

jrosquin

"De operatie is gedaan. Het graf is opnieuw gesloten. De stalen zijn overgemaakt aan de Franse, Zwitserse en Russische deskundigen", zo verklaarden medewerkers van de onderzoekscommissie. In de loop van dinsdag worden een plechtigheid en gebedsmomenten georganiseerd aan het mausoleum van Arafat.

De opgraving begon volgens Palestijnse bronnen dinsdagochtend om 5 uur lokale tijd. Drie Franse onderzoeksrechters die met het moordonderzoek belast werden na een klacht in Frankrijk door de weduwe van Arafat, waren daarbij aanwezig. De moefti van Jeruzalem was eveneens present bij de opgraving.

Polonium

De internationale experts moeten nu proberen vast te stellen of de Palestijnse leider met polonium vergiftigd werd. Die hypothese werd in juli geherformuleerd toen de Qatarese televisiezender al-Jazeera een documentaire uitzond over sporen van de radioactieve substantie op persoonlijke spullen van Arafat.

Volgens de experts zal het analyseren van de stalen weken duren. Zelfs als er sporen van het toxische polonium worden aangetroffen, zal het niet gemakkelijk zijn om te bewijzen dat die door een persoon werden toegediend, aldus een medewerker van het Institut français pour la protection radiologique et la sûreté nucléaire (IRSN).

Arafat stierf in november 2004 in een militair ziekenhuis bij Parijs op 75-jarige leeftijd. Sindsdien heerst er bij vele Palestijnen het vermoeden dat aartsvijand Israël zijn tegenstander heeft vergiftigd.

Belga Foto's AFP/EPA

MEER OVER PLO