1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Griekenland kan opnieuw 43,7 miljard euro krijgen

De kredietverleners van Griekenland zijn in de nacht van maandag op dinsdag overeengekomen om vanaf december een schijf van 43,7 miljard euro vrij te geven voor het met een faillissement bedreigde land. Dat blijkt uit een verklaring van de eurogroep.

fvranckx

Na twaalf uur onderhandelen, gaven de ministers van Financiën van de eurozone, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) "onder voorwaarden" groen licht voor het vrijgeven van de noodhulp.

Het bedrag van 43,7 miljard euro komt er door de samenvoeging van verschillende schijven.

"Betere toekomst"

"Dit gaat niet alleen om het geld. Dit houdt de belofte van een betere toekomst in voor de het Griekse volk en voor de eurozone in zijn geheel", verklaarde Jean-Claude Juncker (foto) na afloop van de marathonzitting.

"Ik geef toe dat dit een zeer moeilijke deal was", aldus nog de voorzitter van de eurogroep, die benadrukte dat iedereen "zeer belangrijke inspanningen" heeft moeten leveren.

EU-Commissaris voor Economie Olli Rehn had het dan weer over "een reële test voor de geloofwaardigheid" van de eurozone. "En we konden het ons niet veroorloven om te falen voor deze test."

In verschillende landen moet het akkoord wel nog door het parlement worden goedgekeurd.

Belga Foto's Reuters/AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio