25.000 bedrijfsparkeerplaatsen weg in Brussel

Er zullen de komende vijftien jaar niet meer dan 25.000 parkeerplaatsen van bedrijven moeten verdwijnen in Brussel. Dat heeft Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck maandag gezegd.

tmas

Huytebroeck (Ecolo) wil het aantal parkeerplaatsen van bedrijven fors inkrimpen. Op die manier hoopt ze het autoverkeer uit de binnenstad te weren en pendelaars ertoe aan te zetten het openbaar vervoer te nemen.

Tegenstanders vrezen echter dat door de maatregel kantoren uit de hoofdstad zullen wegtrekken. Volgens mobiliteitsorganisatie Touring worden 55.000 van de 225.000 kantoorparkeerplaatsen bedreigd.

Volgens de minister gaat het eerder om 20.000 tot 25.000 plaatsen, waarvan er 10.000 tot 15.000 zouden worden opengesteld voor het publiek. Volgens haar berekeningen leidt dat tot een daling van de verkeersdruk met 10 procent.

Filedruk

"De files vormen een bedreiging voor onze economie", verdedigt Huytebroeck haar plan. Ze wijst op een studie van technologiefederatie Agoria die stelt dat 70 procent van de Brusselse bedrijven overweegt te vertrekken omwille van de filedruk.

De vaststelling van het aantal 'overbodige' kantoorplaatsen zou in de loop van de komende vijftien jaar bij de vernieuwing of verlenging van de milieuvergunningen worden gedaan.

Alternatieven

Mobiliteitsorganisatie Touring vraagt voorrang te geven aan alternatieven voor de autogebruiker. "De discussie over het aantal parkeerplaatsen is bijkomstig. Wat wij vragen zijn werkbare alternatieven voor de pendelaar, dat is de beste manier om het autoverkeer in de hoofdstad te verminderen", verklaarde Touring-woordvoerder Danny Smagghe.

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio