Test-Aankoop: "Regering kan sperperiode niet behouden"

De regering kan het arrest van het Hof van Cassatie over de sperperioderegeling in België niet naast zich neerleggen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat de bepalingen hierover uit de wet moeten worden gehaald.

ikerremans

Op 2 november oordeelde het Hof van Cassatie dat de sperperioderegeling, dus het verbod om tijdens de drie weken voorafgaand aan de koopjes prijsverminderingen aan te kondigen, indruist tegen de Europese richtlijn.

Unizo reageerde daarop dat de uitspraak enkel slaat op de oude wet. De oude wet had als doel enerzijds consumenten te beschermen en anderzijds de kleine handelaars, opperde Luc Ardies van Unizo. "De nieuwe wet is nadrukkelijk bedoeld om de kleinere modewinkels te beschermen. Dat laatste is niet in strijd met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken."

Na overleg met Unizo, NSZ en handelsfederatie Comeos sloot minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) zich aan bij die redenering en meldde hij vrijdag dat de sperperiode behouden blijft.

Test-Aankoop is het daar "totaal niet mee eens". "De sperperiode verhindert de consument informatie te krijgen over prijskortingen, aangezien niets mag worden gepubliceerd". Maar prijskortingen op zich zijn niet verboden, waardoor de consumentenorganisatie de wet "hypocriet" noemt.

"Het argument dat de consument door de sperperiode beter de oude prijs met de afgekorte prijs zal kunnen vergelijken, gaat evenmin op", stelt Test-Aankoop tot slot. "Dit probleem kan perfect opgevangen worden door andere bestaande maatregelen zoals verplichting om de oude prijs naar de nieuwe gesoldeerde prijs te afficheren", klinkt het.

De sperperiode begint dit jaar op 6 december.

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER