Humperdinck: "Mijn carrière is hier begonnen"

Dat de ster van Engelbert Humperdinck verre van tanende is, bewees hij zaterdagavond in de Antwerpse Elisabethzaal.

ikerremans

Het liefst wil Humperdinck (76) Eurosong 2012 zo snel mogelijk vergeten. De zanger eindigde in Azerbeidzjan op de voorlaatste plaats. "Ik ging er onwetend naartoe, enthousiast omdat ik Engeland mocht vertegenwoordigen", vertelt hij. "Wist ik veel dat het een politiek spektakel zou worden. Ik moest het opnemen tegen Russische vrouwen die vals zongen en nog geen hit hadden gescoord."

De crooner blikt met meer plezier terug op zijn prestatie in Knokke, in 1966. "Toen won ik daar mijn eerste zangwedstrijd. Die overwinning stak het vuur aan de lont. Niet veel later volgde 'Please release me', dat wereldwijd de hitlijsten domineerde. Stellen dat mijn carrière in dit land begonnen is, is dus niet overdreven."

Please release me

'Please release me', zijn bekendste evergreen, verhinderde zowaar dat The Beatles met 'Penny Lane' hun dertiende opeenvolgende nummer 1-hit scoorden. "Ik stond er zelf ook versteld van", lacht hij. "Voor The Beatles moet het een even grote schok geweest zijn."

In de Antwerpse Elisabethzaal haalde de Brit zaterdagavond naast 'Please release me' nog andere klassiekers van stal. "Ik beleef nog veel plezier aan die oude nummers", bekent hij. "Al keek ik zelf vooral uit naar 'How I love you', een relatief nieuw lied. Als ik op de Titanic zou zitten en ik voor het zinken nog één nummer zou mogen spelen, dan zou het die ballade zijn."

Peter Briers Foto Bert Hulselmans