1 / 2

Tip: maak je eigen antivriesruitensproeier

In de wintermaanden is het belangrijk dat je ruitensproeier antivries is. Dat zorgt er niet alleen voor dat je al voordat de motor warm is, je ruiten kan reinigen, maar ook dat je ruitensproeierreservoir en dus de leidingen naar de sproeiers niet bevriezen.

mgeysmans

Bovendien kan je lichte ijsaanslag op de ruiten sneller doen verdwijnen wanneer je ruitensproeier met antivries gebruikt. Het goedje zorgt er tevens voor dat de vettige laag die achterblijft door het nat van het strooizout dat omhoog spat sneller verwijderd kan worden. De meeste ruitensproeiers die je kan kopen beschermen tot -50 graden.

Wil je toch besparen en zelf je antivriesruitensproeier maken, dan bieden enkele websites een oplossing. Volgens hen zou het ook helpen als je een liter spiritus met een kop water en twee eetlepels afwasmiddel mengt. Het mengsel zou vloeibaar blijven tot ongeveer -37 graden, maar of het ook echt werkt durven we niet te garanderen.

Doe-het-zelf

Voor de klunzen onder ons die niet weten hoe ze hun ruitensproeier moeten bijvullen: doe je motorkap open en ga op zoek naar een plastic dopje waarop een soort van ruit of ruitenwisser opstaat, vaak is dit in een fel (blauw) kleurtje. Draai de dop open en vul heel langzaam het reservoir met ruitensproeiervloeistof. Ben je bang dat je gaat morsen door de grote opening van de kan ruitensproeiervloeistof? Giet dan een beetje in een kleiner flesje. Let wel op: deze vloeistof is vaak erg giftig, drink dus nooit van het flesje nadien, gebruik het niet meer om je planten water te gebruiken of dergelijke, maar gooi het meteen weg. Probeer ook niet te veel van de vloeistof in te ademen.

NIET TE MISSEN