Pleinverbod voor zes daklozen op Groenplaats

Zes mensen krijgen vanaf morgen een pleinverbod op de Groenplaats. Als ze gezien worden op het plein, in het metrostation of de omliggende straten worden ze opgepakt. Het is de zoveelste maatregel die de stad neemt om komaf te maken met de overlast op het plein.

Het pleinverbod komt niet geheel onverwacht. Na aanhoudende klachten over overlast, veroorzaakt door daklozen en pleinhangers, nam de stad al harde maatregelen: permanent politietoezicht, GAS-boetes en administratieve aanhoudingen.

Nu gaat het stadsbestuur over tot een pleinverbod voor zes personen. Zij mogen zich niet meer op of in de buurt van het plein vertonen. Wie dat wel doet, wordt bestuurlijk aangehouden. De kans is groot dat er nog meer plaatsverboden volgen.

“Het gaat om mensen die bekend staan voor overlast: dronkenschap, vechtpartijen, wildplassen, het lastigvallen van voorbijgangers, noem maar op. Bij sommigen heeft de politie het laatste jaar 23 keer moeten tussenbeide komen”, aldus Tom Meeuws van de dienst Samenleven van de stad.

"Geen sanctie"

“Het doel is niet gewoon het plein op te kuisen, wel om die mensen te helpen. Door de druk op te voeren willen we ze aanzetten tot het zoeken van onderdak en het aanvaarden van hulpverlening. Voor sommigen zijn al oplossingen gevonden, zoals een crisiswoning of sociale woning.”

“Het plaatsverbod is - hoe gek het ook mag klinken - geen sanctie, maar een preventieve maatregel. Want voor sommige gevallen liep de situatie uit de hand.” Het verbod geldt twee maanden. Daarna wordt de situatie geëvalueerd.

“Een pleinverbod is een uitzonderlijke maatregel. Normaal wordt die enkel gebruikt om een specifiek geval aan te pakken, zoals prostitutie of intrafamiliaal geweld. Een plaatsverbod invoeren voor daklozen en sociaal zwakken op een plein vinden we ver gaan. Mensen hebben recht op publieke ruimte”, aldus Tamara van Straathoekwerk Antwerpen.

Ze verwacht dat het probleem zich nu weer naar andere pleinen gaat verschuiven. “Tenzij er degelijke alternatieven naar voren komen, zoals een inloopcentrum.”

Geraldine Dewart
Foto: JVDP
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio